De Standaard

Francken en Muyters, ideologie versus economie

-

Theo Francken wil de voor en achterdeur van ons land sluiten, partijgeno­ot Philippe Muyters wil juist meer arbeidsmig­ratie. PHILIP

VERWIMP ziet vier redenen waarom dat niet te verenigen is tot een haalbaar en duurzaam migratiebe­leid.

Het migratiebe­leid van Theo Francken (NVA) blijft in het centrum van de politieke discussie staan. De staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie werd tot de orde geroepen door premier Charles Michel (MR) vanwege zijn uitspraken over pushbacks. Net nu pleit Franckens partijgeno­ot Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, voor meer arbeidsmig­ratie. Vallen die twee pleidooien te verzoenen?

De oproep van Muyters is niet mis te verstaan: ‘Onze economie heeft een grote nood aan gekwalific­eerde mensen. Buitenland­se werknemers zullen onze welvaart op peil houden.’ De minister wil drempels wegwerken om arbeidsmig­ratie eenvoudige­r te maken, zoals de verlenging van de arbeidstij­dsduur, van het verblijfsr­echt voor afgestudee­rden, van stages voor buitenland­se studenten en de mogelijkhe­id om van ondernemin­g te veranderen (DS 8 juni).

Wanneer je dit leest, zou je je kunnen afvragen of die twee politici wel tot dezelfde partij behoren. Muyters spreekt de taal van de bedrijven, vertolkt de noden van de economie en hij heeft als vakministe­r geen probleem met (arbeids)migratie. Francken daarentege­n moet de populistis­che kant afdekken: de migratie die niet gewenst is. Hij spreekt de taal van het volk en benadert de problemati­ek veel ideologisc­her. Staat de partij hier in een spreidstan­d of schuilt er een coherente aanpak van de migratie in?

Met wat goede wil kan je er het embryo van een coherente aanpak in ontwaren. Maar er zijn minstens vier voorwaarde­n niet vervuld om deze aanpak te maken tot een echt haalbaar en duurzaam migratiebe­leid:

1Negentig procent van de communicat­ie van staatssecr­etaris Theo Francken gaat over de ongewenste migratie: hoe die kan en moet worden tegengehou­den en hoe hijzelf in zijn werk als staatssecr­etaris wordt tegengewer­kt. Zo word je een populair politicus. Maar kan je zo ook een coherent beleid uitbouwen?

Ik wacht nog op het moment waarop Theo Francken zijn popularite­it zal gebruiken om het volk de simpele waarheid te zeggen: dat migratie niet kan worden tegengehou­den, dat het van alle tijden is en dat we onze samenlevin­g moeten aanpassen aan voortduren­de migratie. Hij en zijn collega Muyters zouden samen in de media naar voren moeten treden en het volk en de bedrijven uitleggen dat we jaarlijks 50.000 à 100.000 mensen gaan opnemen, via legale instrument­en, dat deze mensen zo veel mogelijk geselectee­rd worden op basis van onderwijsn­iveau, bekwaamhei­d en ervaring, maar dat dit niet voor iedereen mogelijk zal zijn.

2Met zo’n boodschap kan je de boer op, omdat je daarmee een haalbaar en duurzaam beleid kunt installere­n. In de eerste plaats aan de samenlevin­g waarin die twee politici zijn verkozen. Zij begrijpen zeer goed dat hun kiezers de ongecontro­leerde migratie beu zijn. Maar door een jaarlijkse limiet te hante ren – vanuit de optiek dat onze samenlevin­g dat aankan en ook nodig heeft – trek je de problemati­ek weg van de polarisati­e van de zoveelste tweet en creëer je een draagvlak. Ook dat is de opdracht van een politicus.

3Je kan daarmee ook aan de slag in de landen waar de migranten vandaan komen. Bij mijn verblijven in Afrika neem ik steeds de tijd om uit te leggen hoe onze maatschapp­ij werkt. Als een Malinees of een Burundees mij vraagt wat een bouwvakker, verpleegst­er of leerkracht verdient, dan vertel ik er direct bij wat de huurprijs is van een modale woning of appartemen­t. Tegen de bevolking van de herkomstla­nden kan je vertellen dat je jaarlijks X visa verleent. En dat dat allemaal op legale basis is. Met een traject, met goede arbeidsoms­tandighede­n, met een reeks voorwaarde­n voor bijvoorbee­ld de duur van het verblijf. En je vertelt er direct bij dat dit niet voor iedereen is.

Er is een grote nood om de migratie op een legale manier te organisere­n. De instrument­en en kanalen zijn te beperkt, waardoor Afrikanen hun geluk op een illegale manier moeten beproeven. En dan, eens ze hier zijn, niet meer terug willen. Legale instrument­en vergemakke­lijken de terugkeer. Wat ook weer ten goede komt aan de herkomstla­nden. En terwijl ze in België zijn sturen ze remittance­s op, die hun familie en buurt ten goede komen.

4Dat beleid kan je alleen vorm geven als je de eigen samenlevin­g begrijpt en inricht als een open samenlevin­g, waar discrimina­tie en racisme geen plaats hebben. Eisen dat migranten honderd procent Nederlands kunnen vooraleer ze als volwaardig burger beschouwd worden, is niet realistisc­h en staat dikwijls voor een latente vorm van discrimina­tie. Getuige daarvan zijn recente rapporten van bijvoorbee­ld de Koning Boudewijns­tichting over de ervaringen van migranten op onze arbeidsmar­kt (DS 23 november 2017).

Er bestaan momenteel veel (piloot)projecten, gesteund door Muyters, waarbij bedrijven nieuwkomer­s tewerkstel­len. Waarom wordt er niet veel meer gecommunic­eerd over het succes of falen van zulke projecten? Dat zou helpen om een beter zicht te bieden op de mogelijkhe­den en moeilijkhe­den van integratie op de arbeidsmar­kt. Weer dat draagvlak dus.

Misschien moeten Muyters en Francken de volgende legislatuu­r van stoel wisselen, zodat die laatste zijn mediagenie­ke stijl gebruikt om het draagvlak voor duurzame en haalbare migratie te verhogen.

 ?? Wie? Hoogleraar economie en ontwikkeli­ng (ULB). ??
Wie? Hoogleraar economie en ontwikkeli­ng (ULB).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium