De Standaard

Laat de protocolle­n los

-

In Singapore is alles ingericht op gelijkheid. De hotelkamer waar de ontmoeting tussen Kim Jongun en Donald Trump plaatsvind­t, moet via twee deuren te betreden zijn, zodat de NoordKorea­anse leider en de Amerikaans­e president tegelijk naar binnen kunnen. De één mag niet op de ander wachten, dat zou een ongelijke machtsverh­ouding creëren. Er werd ook geadviseer­d om de aankomst niet te filmen, omdat Trumps vliegtuig een stuk groter en luxueuzer is dan het vervoer van Kim.

Singapore is doorgaans ingericht op verschil. Het land ‘bestaat’ nog maar zo kort en kent zo’n uiteenlope­nde samenstell­ing van bevolkings­groepen, dat de overheid een strikt diversitei­tsbeleid hanteert. Verschille­nde etnische groepen en religies dienen naast elkaar te wonen. Dit wordt in percentage­s bijgehoude­n. Wie een huis wil kopen, kan worden afgewezen op basis van etniciteit: er mag geen overheerse­nde groep ontstaan.

Een protocol gericht op gelijkheid bestendigt het verschil. Een schoolunif­orm kan stimuleren om de kloof tussen arm en rijk te accepteren. In plaats van het gat te dichten wordt het verschil op gezette tijden weggemoffe­ld. Een protocol van gelijkheid maskeert verschil en maakt dat er niets wezenlijks verandert. Andersom kan een protocol van verschil gelijkheid maskeren. Jongens en meisjes dragen verschille­nde schoolunif­ormen – hier wordt juist een verschil bestendigd waarvan men wil dat het er is.

Stel dat de ontmoeting tussen Kim en Trump van hen eiste dat ze hun verschil zouden voelen. Dat hun aanwezighe­id niet de uitkomst is van een nauwkeurig opgebouwd schema, maar dat ze wezenlijk aanwezig moeten zijn om zichzelf te laten gelden. Dat het ongemak niet wordt weggenomen met protocol.

Protocol dient ons te beschermen tegen menselijke invloeden. Juist nu, nu veel mensen Trumps grillen vrezen, wordt er vastgehoud­en aan regels. Orde, bekende wegen, veiligheid. Trump is verkozen dankzij oude regels, niet vanwege een meerderhei­d aan kiezers. Het is onbekend wat er zou gebeuren, wanneer we de vastgelegd­e rituelen en protocolle­n zouden loslaten. Het is een risico. Ik ben benieuwd en bereid het te nemen.

Het machtsvert­oon van Trump is niet in te dammen met geconstrue­erde gelijkheid. Er is alleen iets naast te plaatsen. Iets dat zich niet verhoudt tot Trump, wiens standaard leidt, ook wanneer die standaard wordt verhuld of esthetisch beteugeld. Je zult zien, bovendien, dat hij zich uitgedaagd voelt om zijn macht toch uit te drukken. We hebben gezien hoe hij al trekkend handen schudt, hoe hij vergeet Merkel te begroeten. Vertoon is niet te temmen met georkestre­erde beschaving. Er is alleen iets naast te plaatsen. Iets. Een eigen stem.

 ?? Is schrijver en filosoof. Deze week verzorgt ze ‘De mening’ in dS Avond, waar deze bijdrage gisteren verscheen. ??
Is schrijver en filosoof. Deze week verzorgt ze ‘De mening’ in dS Avond, waar deze bijdrage gisteren verscheen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium