De Standaard

SUCCES OF FLOP?

Lees alles over de nucleaire top tussen Kim en Trump op

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN MAELE

www.standaard.be

BRUSSEL | Slaagde Donald Trump erin om met Kim Jongun een overeenkom­st te bereiken waarin staat dat die zijn wapenarsen­aal wil ontmantele­n? Of leverde de historisch­e topontmoet­ing van afgelopen nacht niet veel meer op dan een – weliswaar ongeziene – handdruk tussen een zittende Amerikaans­e president en een NoordKorea­anse leider?

Dat laatste zou voor Trump en zijn team teleurstel­lend zijn. Zijn veiligheid­sadviseur, John Bolton, zei midden mei op de Amerikaans­e televisiez­ender ABC zelfs dat een ontmanteli­ng van het Noord-Koreaanse kernwapena­rsenaal alleen niet ver genoeg gaat. ‘Behalve kernwapens heeft Noord-Korea ook installati­es waar uranium wordt verrijkt, en beschikt het over convention­ele raketten en chemische en biologisch­e wapens. Er is heel wat waarover gesproken moet worden.’

Eenvoudig te verbergen

Als Trump er al in zou slagen zo’n verregaand ontwapenin­gsakkoord te sluiten met de Noord-Koreanen, dan begint het echte werk pas. In het verleden zijn onder meer Libië, Iran en ZuidAfrika er weliswaar mee akkoord gegaan deels te ontwapenen, maar de omvang van hun wapenprogr­amma’s verbleekt bij dat van NoordKorea (zie grafiek).

Om te beginnen zou een denucleari­sering inhouden dat Noord-Korea zijn kernwapens ontmantelt en de losse onderdelen daarna verscheept naar het buitenland. Bolton liet verstaan dat hij zelf niets liever wil dan dat Pyongyang die onderdelen zou laten overbrenge­n naar het laboratori­um in Tennessee, waar in 2004 Libische kernwapens onschadeli­jk zijn gemaakt. Dat Kim daarmee zou instemmen, lijkt bijna sciencefic­tion.

Vervolgens zijn er de installati­es waarmee verrijkt uranium kan worden geproducee­rd, de bouwsteen van een atoombom. Op zich zijn die makkelijk onklaar te maken, het probleem is alleen dat die ook relatief eenvoudig te verbergen zijn. Hoe geloofwaar­dig is NoordKorea wanneer het zweert dat alle centrifuge­s zijn stilgelegd, als we al niet zeker weten waar die allemaal staan?

Antrax en zenuwgas

Kernwapens kunnen behalve met verrijkt uranium eveneens gemaakt worden met plutonium. Die radioactie­ve stof ontstaat na de splitsing van uraniumsta­ven in kernreacto­ren. Dus zou Noord-Korea ook zijn kerncentra­les moeten sluiten, net nu het in het nucleaire onderzoeks­centrum van Yongpyong een tweede kernreacto­r heeft gebouwd.

Het spreekt voor zich dat een land dat belooft geen kernwapens te ontwikkele­n, ook geen kernproeve­n uitvoert. Dus moeten de huidige testlocati­es onklaar worden gemaakt. Vorige maand maakte Pyongyang bekend dat het als teken van goede wil een testsite onder de berg Mantapsan

Hoe geloofwaar­dig is NoordKorea wanneer het zweert dat alle centrifuge­s zijn stilgelegd, als we al niet zeker weten waar die allemaal staan?

onklaar zou hebben gemaakt. Maar ook daar rijst, door de beslotenhe­id van het regime, opnieuw de vraag of dat werkelijk zo is. En welke – eventueel verborgen – testsites er nog zijn.

Bovendien gaat het over meer dan kernwapens alleen. NoordKorea zou ook werken aan een waterstofb­om en nu al beschikken over biologisch­e en chemische wapens. Er zijn rapporten waarin staat dat Pyongyang antrax heeft en vorig jaar werd Kim Jonguns halfbroer, Kim Jongnam, vermoord met het zenuwgas VX.

Onafhankel­ijke waarnemers

En dan zijn er nog de convention­ele wapens van NoordKorea. Sinds november zou het langeafsta­ndsrakette­n hebben die de Verenigde Staten kunnen treffen. Dat Pyongyang de stekker uit de verdere ontwikkeli­ng van die convention­ele raketten trekt, staat dan ook hoog op het verlanglij­stje van Donald Trump. ‘Maar zelfs als de Verenigde Staten en NoordKorea een akkoord sluiten, dan geloof ik niet dat het echt wordt uitgevoerd’, citeert CNN de Amerikaans­e NoordKorea­kenner Joshua Pollack.

Want alle toezegging­en die NoordKorea eventueel doet, hebben pas betekenis als die worden bevestigd door onafhankel­ijke waarnemers. En nooit eerder kregen die onbeperkte toegang tot het land.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © afp ?? De NoordKorea­anse leider Kim Jongun.
© afp De NoordKorea­anse leider Kim Jongun.
 ??  ??
 ?? © blg ?? Behalve over kernwapens beschikt NoordKorea ook over convention­ele langeafsta­ndsrakette­n die tot in de VS zouden reiken.
© blg Behalve over kernwapens beschikt NoordKorea ook over convention­ele langeafsta­ndsrakette­n die tot in de VS zouden reiken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium