De Standaard

EEN FESTIVALWE­EKEND, WAT MOET DAT KOSTEN?

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Best Kept Secret in Nederland gaf afgelopen weekend een fijn voorproefj­e voor de Belgische festivalzo­mer. Maar wat kost dat eigenlijk, naar zo’n festival gaan?

Tickets

Of u nu graag headbangt op stevige metal of liever volksdanst op blote voeten: het Belgische festivalaa­nbod heeft voor elk wat wils. Wij nemen voor onze berekening het gemiddelde van de populairst­e drie festivals in ons land: Rock Werchter (4 dagen, ca. 150.000 unieke bezoekers), Tomorrowla­nd (200.000 bezoekers per weekend) en Pukkelpop (4 dagen, 100.000 unieke bezoekers).

De ticketprij­zen voor Rock Werchter en Pukkelpop zijn eenduidig: respectiev­elijk 238 en 205 euro, servicekos­ten en mobiliteit­sbijdrage inbegrepen.

Voor Tomorrowla­nd komt er wat meer denkwerk aan te pas. Een combiticke­t of Full Madness Pass kost 225 euro voor Belgen, internatio­nale bezoekers betalen meer. ‘We bieden ook reispakket­ten aan met vluchten, vervoer en optioneel hotels’, zegt woordvoers­ter Debby Wilmsen. Daarbij kunnen bezoekers die toegang willen tot vipzones en speciale podia, extra neertellen voor een ‘Comfort Pass’. Boven op de ticketprij­s komen nog 8 euro servicekos­ten en 11,50 euro ‘treasure case fee’: een bijdrage voor de bijzondere verpakking van uw polsbandje. Wij houden het simpel: een weekend dansen in Boom kan vanaf 244,50 euro.

Vervoer

De goedkoopst­e optie – ongeacht de dansweide waar u heen wil – is het openbaar vervoer. De NMBS voorziet in extra nachttrein­en voor Tomorrowla­nd. Een Etreinbilj­et voor het festival kost 11 euro (retour), de pendelbus vanuit het station in Boom is gratis. Naar Pukkelpop en Rock Werchter spoort u nog goedkoper: een festivalti­cket geeft recht op een gratis rit met het openbaar vervoer naar het festivalte­rrein (retour).

Vreest u een coupé te moeten delen met (te) enthousias­te tieners? Dan neemt u gewoon de wagen. Voor Tomorrowla­nd kan u online alvast een parkingvou­cher betalen. Een parkingvou­cher voor Dreamville (camping) kost 20 euro voor 5 dagen. Parkeren vanaf 4 juli kost in Werchter 20 euro. Wie later aanmeert, betaalt 15 euro. De parkeer

Camping

Geef toe, de helft van het plezier van een festival bestaat uit blikjes bier drinken en instantnoe­dels eten met uw vrienden tussen stinkende tentjes. Maar het hippiesfee­rtje op de festivalca­mping wordt aangevuld met een ruim aanbod aan luxueuze opties. De dienst waarbij uw tentje al opstaat bij aankomst, is al lang geen uitzonderi­ng meer. Op The Hive Resort – de luxecampin­g van Rock Werchter – kan u logeren in onder meer tipi’s, Saharatent­en en lodges. Op Relax +, het exclusieve kampeerter­rein van Pukkelpop, slaapt u desgewenst zelfs in een honingraat­kamer. Tomorrowla­nd spant de kroon met 12 verschille­nde formules, inclusief Mansion met butler op aanvraag.

De meeste festivalga­ngers kiezen nog steeds voor de gewone camping. Daarvoor betaalt u 65 euro (Tomorrowla­nd), 27,50 euro (Rock Werchter) en 0 of 25 euro (Pukkelpop, exclusief Recycling Deposit).

Drank + eten

Cash laat u beter thuis. Op Tomorrowla­nd laadt u ‘Pearls’ (1,53 euro/stuk) op uw polsbandje. Een pakje friet kost er 3,5 Pearls, een pintje 2 Pearls. Rock Werchter en Pukkelpop werken allebei met bonnen. Voor Rock Werchter betaalt u 2,50 euro per bon in voorverkoo­p, ter plaatse kosten ze 2,75 euro of 3 euro (cash). Een pintje kost er één bon, een pak friet twee bonnen. Pukkelpop rekent ook 2,50 euro per bon in voorverkoo­p, ter plaatse betaalt u 3 euro. Prijzen geeft de organisati­e (nog) niet vrij. Over het gemiddeld gebruik wil niemand communicer­en.

Wij gaan uit van een relatief gematigde festivalga­nger: acht drankjes en drie snacks op het terrein per festivalda­g. Op Rock Werchter (4 dagen) kost u dat 140 euro, op Tomorrowla­nd (2 dagen) 81 euro. Daarnaast voorzien we nog een budget van 50 euro voor consumptie­s naast de weide.

Besluit

Een Belgisch festival bijwonen, kost gemiddeld 436,50 euro per persoon. Maar als u geluk heeft, scoort u achteraf nog een achtergela­ten Quechuaten­t.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © Raymond Lemmens ??
© Raymond Lemmens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium