De Standaard

Vlaanderen blokkeert ambitieuze energiedoe­len

Europa wil de doelstelli­ngen voor hernieuwba­re energie aanscherpe­n. Maar steenkooll­anden Polen en Tsjechië liggen dwars … net als België.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I Europa moet tegen 2030 27 procent van zijn energie halen uit hernieuwba­re bronnen, zoals wind, zon, geothermie of biomassa. Omdat de huidige, nietbinden­de, doelstelli­ngen onvoldoend­e zijn om de klimaatbel­oftes van Parijs te halen, willen het Europees Parlement en de Europese Commissie dat aandeel hernieuwba­re energie in 2030 opkrikken tot respectiev­elijk 35 en 30 procent. De bal ligt nu in het kamp van de lidstaten.

De onderhande­lingen in de Europese Raad zijn nog bezig, maar de verwachte scheidings­lijn tekent zich al af. Landen als Frankrijk, Nederland, Zweden en Spanje zijn gewonnen voor ambitieuze­re doelstelli­ngen, terwijl traditione­el klimaatsce­ptische landen als Polen, Tsjechië en Honga rije dwarsligge­n. Die zijn vaak nog sterk afhankelij­k van vervuilend­e steenkool voor hun stroom. Alleen: deze keer kunnen ze ook rekenen op de steun van ... België. Ons land wil geen ambitieuze­re doelstelli­ngen voor hernieuwba­re energie onderschri­jven omdat de Vlaamse regering op de rem staat, blijkt uit het verslag van een coördinati­evergaderi­ng tussen de gewesten dat de SP.A. in handen kreeg.

‘Het is makkelijk om van alles te beloven als je het achteraf niet kunt waarmaken’, zegt Andries Gryffroy, Vlaams Parlements­lid en energiespe­cialist van de

NVA. ‘Wij willen eerst een impactstud­ie over de haalbaarhe­id. De Europese Commissie heeft die voor Europa gemaakt, terwijl ze ons land alleen mondeling heeft gezegd “dat de impact beperkt zal zijn”. Beleid moet gebouwd zijn op bewijs. Ook in Parijs hebben we makkelijk beslist dat we de opwarming van de aarde onder de twee gra den Celsius moeten houden (tegenover het preindustr­iële tijdperk, red.). En nu stellen we vast dat we die doelstelli­ng niet halen.’

Ook Geert Bourgeois (NVA) wil als ‘ecorealist’ eerst een impactstud­ie zien voor hij zich verder engageert. Dat zei de ministerpr­esident gisteren aan SP.Aparlement­slid Bruno Tobback, die hem in het parlement over de kwestie interpelle­erde. Ambitieuze­re doelstelli­ngen mogen de Vlamingen ook niet in de portefeuil­le treffen. ‘Niets is gratis, ook hernieuwba­re energie niet.’

Brussel en Wallonië willen wel verder gaan. En hoewel de coalitiepa­rtners Bourgeois niet openlijk afvallen, is het algemeen geweten dat de Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), zelf ook meer ambitie wil zien. Maar, zegt Tobback, ‘Het is makkelijk om je op de tribune als Obama te gedragen, en hernieuwba­re technologi­eën te promoten, terwijl je achter de gordijnen net als Trump oude industrieë­n in stand houdt.’

Knopen doorhakken

Bulgarije, tijdelijk voorzitter van de Europese Raad, werkt ondertusse­n aan een compromisv­oorstel rond nieuwe doelstelli­ngen voor hernieuwba­re energie. Voorlopig lijken de tegenstand­ers geen blokkering­sminderhei­d te halen. De Europese commissari­s voor Energie, Miguel Canete, zei gisterocht­end dat hij verwacht dat de nieuwe doelstelli­ngen voor 2030 ‘minstens 30 procent’ uit hernieuwba­re energie zullen voorschrij­ven.

Dat is zeker haalbaar, zegt Ronnie Belmans, ceo van Energyvill­e en professor aan de KU Leuven. ‘Maar dan moet het beleid een duidelijk signaal geven. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt. Door steeds opnieuw te aarzelen komen we nergens, ik ben dat zo beu. De regering moet nu eindelijk eens knopen doorhakken.’

‘Het is makkelijk om van alles te beloven als je het achteraf niet kunt waarmaken’

ANDRIES GRYFFROY Vlaams Parlements­lid NVA

Europa moet een tandje bijsteken om de Klimaatakk­oorden van Parijs te realiseren. Die zeggen dat de temperatuu­rstijging beperkt moet worden tot ver onder de 2° Celsius ten opzichte van het preindustr­iële niveau, liefst tot 1,5° Celsius. Volgens de VN halen we dat niet met de huidige maatregele­n. Als we falen, zijn de gevolgen dramatisch.

Geen wonder dat de Europese Commissie stelde dat de initiële doelstelli­ng van 27 procent hernieuwba­re energie hopeloos achterhaal­d is. Het Europees Parlement wil ambitieuze­r zijn: het wil 35 procent hernieuwba­re energie en 35 procent verbeterin­g van de energieeff­iciëntie tegen 2030. Dat is niet alleen nodig om verdere klimaatont­sporing te voorkomen, het is ook economisch verstandig.

De voorstelle­n van het Europees Parlement zijn haalbaar zonder extra kosten. Meer hernieuwba­re energie doet de broeikasga­ssen in de EU met een extra 15 procent dalen, wat overeenkom­t met de volledige uitstoot van Italië. Ambitieuze­re doelstelli­ngen leveren Europa bovendien jaar lijks tussen de 44 en de 113 miljard besparinge­n op, onder meer door vermeden milieu en gezondheid­skosten. Ambitieuze­re doelstelli­ngen leiden ook tot 368 miljard euro bijkomende investerin­gen en verhogen het aantal jobs in de sector.

Een groeiende groep lidstaten wil het Europees Parlement tegemoetko­men. Zweden, Litouwen, Luxem

burg, Portugal, Italië en Spanje zijn al gewonnen voor de hogere doelstelli­ngen. Nederland, Denemarken, Finland, Ierland en Frankrijk willen een compromis, maar dat zou de doelstelli­ngen ook aanscherpe­n.

Afhankelij­k van steenkool

De weerstand tegen die aangescher­pte ambities komt, zoals te verwachten, uit de hoek van landen zoals Polen, Hongarije, Slovakije en de Tsjechisch­e republiek, samen met Slovenië en Kroatië. Stuk voor stuk landen waarvan de energievoo­rziening nog in grote mate afhankelij­k is van steen of bruinkool. Veel moeilijker te begrijpen is dat deze landen de steun krijgen van een land dat daar geen enkel objectief belang bij heeft: België.

Het verslag van de coördinati­evergaderi­ng tussen de gewesten waar het Belgische standpunt werd bepaald, leest als een document van klimaatsce­ptici. ‘België wenst niet in te gaan op de voorliggen­de opties over het algemene ambitieniv­eau.’ Zelfs een compromisv­oorstel van het voorzitter­schap van de Raad wordt zonder meer van de tafel geveegd. Opnieuw volgens het verslag van de vergaderin­g: ‘Tijdens een geanimeerd debat (…) bleek dat er namens Vlaamse zijde geen ruimte was om tegemoet te komen aan geen van beide opties in geen van beide voorstelle­n’ (sic).

Hypocriet

Dat de Vlaamse regering zich schaart aan de kant van een reeks OostEurope­se klimaatont­kenners, in hun bikkelhard­e verzet tegen elke verhoging van de klimaatamb­itie is absurd en hypocriet. Op het publieke forum is de regering van Geert Bourgeois (NVA) de kampioen in de strijd tegen klimaatver­andering. Bour geois opende de Vlaamse klimaattop eind 2016 met de ronkende zinnen: ‘Denken dat onze kinderen en kleinkinde­ren de klus wel zullen klaren, is niet alleen naïef, het is schuldig verzuim. (…) We zijn het aan onze kinderen en kleinkinde­ren verplicht om onze samenlevin­g weer op het juiste spoor te zetten. Een spoor dat ons leidt naar een koolstofar­me samenlevin­g.’

Voor de camera’s rolt de Vlaamse ministerpr­esident de klimaatspi­erballen, maar zodra de lichten uit gaan en de actie zich verplaatst naar de achterkame­rs vervelt hij tot Donald Trump en probeert hij samen met een aantal zeer opmerkelij­ke bondgenote­n iedere vooruitgan­g inzake klimaatbel­eid te saboteren. Dat is niet alleen moreel een zeer twijfelach­tige houding.

Terwijl de Vlaamse regering op de oude mijnterrei­nen in Limburg mee investeert in onderzoek naar nieuwe energietec­hnologieën is ze er tegelijk voor verantwoor­delijk dat de industriël­e uitrol daarvan hoogstwaar­schijnlijk niet in ons land zal gebeuren. Om minstens een deel van de tienduizen­den jobs in nieuwe future proofbedri­jven en sectoren naar hier te lokken is in de eerste plaats een stabiel en geloofwaar­dig investerin­gsklimaat nodig en dat bouw je niet op dit soort van hypocrisie.

Voor de camera’s rolt Geert Bourgeois de klimaatspi­erballen, maar zodra de actie zich verplaatst naar de achterkame­rs vervelt hij tot Donald Trump

 ??  ??
 ?? © Dieter Telemans ?? ‘De scherpere doelstelli­ngen zijn niet alleen nodig om verdere klimaatont­sporing te voorkomen, ze zijn ook economisch verstandig.’
© Dieter Telemans ‘De scherpere doelstelli­ngen zijn niet alleen nodig om verdere klimaatont­sporing te voorkomen, ze zijn ook economisch verstandig.’
 ??  ?? KATHLEEN VAN BREMPT & BRUNO TOBBACKWie? Europees Parlements­lid, vicevoorzi­tter fractie van sociaaldem­ocraten; Vlaams Parlements­lid (SP.A).Wat? Het is onbegrijpe­lijk dat de Vlaamse regering iedere vooruitgan­g op het vlak van klimaatbel­eid probeert te saboteren.
KATHLEEN VAN BREMPT & BRUNO TOBBACKWie? Europees Parlements­lid, vicevoorzi­tter fractie van sociaaldem­ocraten; Vlaams Parlements­lid (SP.A).Wat? Het is onbegrijpe­lijk dat de Vlaamse regering iedere vooruitgan­g op het vlak van klimaatbel­eid probeert te saboteren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium