De Standaard

Aftrap van Poetins party

Waar landen de Rode Duivels?

- VAN ONZE REDACTEUR IN RUSLAND STEVEN DE FOER

MOSKOU I Rusland tegen SaudiArabi­ë: de nummer 70 tegen de nummer 67 op de wereldrang­lijst – de twee laagst genoteerde naties van alle deelnemend­e landen. Aan deze kneusjes moeten 1,5 miljard tvkijkers zich vanavond opwarmen, als opening van het WK 2018 in het imposante Loezjnikis­tadion. Lang niet zo feestelijk als Brazilië tegen Kroatië in 2014.

Vladimir Poetin en de bonzen van de Russische voetbalbon­d moeten zich iets anders voorgestel­d hebben, toen ze in 2009 voor het eerst op de proppen kwamen met het idee het WK te organisere­n. Rusland draaide toen economisch als een lier, en de jonge ploeg rond Andrej Arsjavin had net de halve finales van het EK gespeeld met aantrekkel­ijk voetbal. Hier zat een schitteren­de imagocampa­gne in. Het mocht dus ook wat kosten. Keiharde bewijzen dat de Russen stemgerech­tigden hebben omgekocht om het toernooi binnen te halen, zijn er niet gevonden, maar de aanwijzing­en van corruptie waren wel onmogelijk te negeren.

Maar nu is het 2018 en veel is veranderd. De relaties met het Westen zijn slechter dan ze sinds de Koude Oorlog zijn geweest. Zo slecht zelfs dat een vijftal landen geen officials met hun ploeg meestuurde­n naar het WK. De Russische ploeg speelt bovendien lamentabel: haar laatste zege dateert van begin oktober, omdat ZuidKorea toen twee owngoals maakte. Sindsdien waren de resultaten en het spelpeil beschamend. De Russen, niet vies van cynische humor luisteren massaal naar Olé Olé Olé, een liedje van komiek Semyon Slepakov, die in het refrein ‘onze ploeg is dikke kak’ zingt. Een groot sportblad heeft op zijn voorpagina een grimmig kijkende Sergej Ignasjevit­sj, een 39jarige verdediger die uit zijn internatio­nale pensioen is teruggehaa­ld om de krasselend­e verdedigin­g te depanneren, met als titel: ‘Jong talent’.

Het WK lééft ook echt niet onder de bevolking, die geen dure tickets wil kopen om de eigen trots geknakt te zien worden. Er is in de corrupte wereld van het topvoetbal veel te koop, maar talent niet. Een meerderhei­d van de Russen ziet de eigen ploeg de groepsfase niet overleven, ondanks de gunstige loting. Veel Russen geven vandaag de indruk dat het hen een beetje geneert. In Moskou heerst zeker geen voetbalkoo­rts.

Match van de waarheid

Het lot van de Russen zal veel voetbalfan­s worst wezen, die kijken al likkebaard­end uit naar SpanjePort­ugal van morgen. Maar voor het gastland en voor de Fifa staat er wel veel op het spel. Wat als de Russen niet eens van de Saudi’s kunnen winnen, die met recente nipte nederlagen tegen Italië en Duitsland bewezen toch niet zo’n hapklare brok te zijn? Dan staan de mannen van coach Stanislav Tsjertsjes­ov al op de rand van de uitschakel­ing: het Egypte van de snel herstellen­de superster Mohammed Salah en

‘Olé Olé Olé, onze ploeg is dikke kak’ HIT VAN SEMYON SLEPAKOV

groepsfavo­riet Uruguay zijn namelijk heel wat moeilijker­e tegenstand­ers. Twee uur na het eerste fluitsigna­al, kan het gastland dus vanavond al virtueel uitgeschak­eld zijn. Voor de beleving en voor de financiën zou dat een ramp zijn: vul al die fandorpen maar eens, en probeer al die tickets en merchandis­ing maar eens aan de man te brengen.

Wat de Russen overblijft, als hun team echt het slechtste uit de Russische geschieden­is blijkt te zijn, is het prestige van een perfecte organisati­e. De afgelopen maanden beweerden de organisa toren bij hoog en bij laag dat alles onder controle is. De stadions zijn dan toch klaargeraa­kt, en in beveiligin­g tegen terrorisme zijn de Russen bedreven. De volgende dagen moet blijken of er werkelijk geen plaats is voor hooliganis­me, racisme, homofobie en dopinggebr­uik op dit WK, zoals beloofd.

De grootste favorieten op de wereldtite­l zijn Brazilië en Duitsland. Van Spanje valt af te wachten hoe het verteert dat het zijn trainer ontslagen heeft op twee dagen voor het WK. De drie andere kanshebber­s heten Frankrijk, Argentinië en België. Het verhaal is bekend, over de gouden generatie die het nú echt moet waarmaken. Dat kán, al zal het alvast in de eerste ronde niet met een sterke twaalfde man zijn. Maandag, bij hun eerste wedstrijd tegen Panama in Sotsji, worden weinig Belgen verwacht. Sparen die hun roebels voor de tweede ronde?

De laatste zege van Rusland dateert van begin oktober, omdat ZuidKorea toen twee owngoals maakte

 ??  ??
 ?? © belga ?? Oktober 2017: Poetin krijgt de verschille­nde stadions voorgestel­d. Foto: model van het Nizjni Novgorodst­adion.
© belga Oktober 2017: Poetin krijgt de verschille­nde stadions voorgestel­d. Foto: model van het Nizjni Novgorodst­adion.
 ?? De trainer van de Russische ploeg, Stanislav Tsjertsjes­ov, toont zijn ploeg hoe het moet. © photo news ??
De trainer van de Russische ploeg, Stanislav Tsjertsjes­ov, toont zijn ploeg hoe het moet. © photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium