De Standaard

DE REALITEIT NA HET AKKOORD VAN PARIJS

- RUBEN MOOIJMAN

Toen in 2015 het klimaatakk­oord van Parijs werd afgesloten, was er veel hoop. Zou het dan toch nog lukken om de opwarming onder de grens van 2 graden te houden? Hier en daar klonk wel de kritische bedenking dat de engagement­en in het akkoord eigenlijk onvoldoend­e waren om die doelstelli­ng te halen. Maar die geluiden werden grotendeel­s overstemd door de vreugde over het diplomatie­ke huzarenstu­kje.

Nu worden we geconfront­eerd met de realiteit. Als we de grens van 2 graden niet willen overschrij­den, zijn meer inspanning­en nodig. Het Europees Parlement stelt daarom voor om de doelstelli­ngen voor hernieuwba­re energie aan te scherpen. In 2030 zouden we naar 35 procent hernieuwba­re energie moeten streven, in plaats van de afgesproke­n 27 procent.

Maar België, meer bepaald Vlaanderen, ziet dat niet zitten. Ons land wil zich niet scharen onder de landen die zich bereid verklaren de inspanning­en op te schroeven. Impliciet betekent dit dat we de grens van 2 graden, die in Parijs nog heilig was, niet langer als zaligmaken­d beschouwen. Dat is geen onbelangri­jke vaststelli­ng. Ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) schermde gisteren met het argument dat er nog een impactanal­yse ontbrak. Een zwak verweer. Als het zijn regeringsp­loeg echt menens was geweest, had hij de doelstelli­ngen onder dit voorbehoud kunnen steunen, in plaats van ze gewoon af te wijzen. Naar eigen zeggen wil de NVA wil zich niet scharen onder de ‘ecovolunta­risten’, maar zich als een ‘ecorealist­ische’ partij profileren.

De hogere doelstelli­ngen van het Europees Parlement hebben evenwel juist de bedoeling om ecovolunta­risme los te weken. Regeringen zouden zichzelf moeten willen overtreffe­n, niet berusten in het lage ambitieniv­eau uit het verleden. Sporters die al bij voorbaat denken dat ze toch niet kunnen winnen, zullen nooit kampioen worden.

Dat de NVA de betaalbaar­heid van de hogere doelstelli­ngen aanhaalt om ze af te wijzen, is helemaal zorgelijk. Als we de klimaatopw­arming willen bestrijden, zal dat geld kosten. Veel geld. Daar zijn al veel studies en boeken over verschenen. Landen die vooroplope­n, zoals Denemarken en Duitsland, hebben een hoge stroomprij­s. Dat is onvermijde­lijk en het zou van moed getuigen als de regering dat ook gewoon open en bloot zou communicer­en.

Dat de NVA de betaalbaar­heid van de hogere doelstelli­ngen aanhaalt om ze af te wijzen, is zorgelijk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium