De Standaard

‘Ik speelde wat te veel James Bond’

De Brugse diplomaat Oswald Gantois (63) heeft twaalf maanden celstraf met uitstel gekregen voor onder andere spionageac­tiviteiten.

- (km, aft, belga)

BRUSSEL I Afluistera­pparatuur, maandenlan­ge observatie­s, inzet van undercover­agenten, telefoonta­ps, huiszoekin­gen, slopende ondervragi­ngen en een test met de leugendete­ctor: in het onderzoek naar de Brugse topdiploma­at Oswald Gantois spaarde het federaal parket kosten noch moeite.

De feiten waarvan de 63jarige Bruggeling – ooit consul in de VS, India, Japan, Portugal en Algerije– verdacht werd, waren dan ook niet min: Gantois zou als spion 25 jaar lang contacten hebben onderhoude­n met leden van de Russische geheime dienst KGB en diens opvolger SVR. Daarbij zou hij geheime informatie hebben gelekt en zijn expertise ter beschikkin­g hebben gesteld. Het parket vroeg twee jaar celstraf met uitstel.

Liefde voor Rusland

‘Vanuit zijn liefde voor de Russische cultuur liet Gantois zich rekruteren door Russische agenten van de zogenaamde Nlijn. Die geheime dienst is gespeciali­seerd in het bezorgen van valse papieren en een fictief leven aan geheime agenten. De kennis van de beklaagde over de Belgische naturalisa­tiewetgevi­ng kwam daarbij zeer goed van pas’, stelde federaal procureur Ann Fransen. Ze verwees daarbij naar etentjes met Russische agenten, waarbij Gantois al eens geld en flessen wodka aangeboden kreeg.

Omdat de Nlijn zich inlaat met schriftver­valsing, werd Gantois ook schuldig bevonden aan deelname aan een vereniging van misdadiger­s. Een Russische inlichting­enofficier met wie Gantois enkele keren afsprak, kreeg bij verstek twee jaar effectieve celstraf.

Volgens het parket was de diplomaat zich bewust van zijn rol. ‘Tijdens een van de telefoonge­sprekken die we afluisterd­en, zei hij zelf dat hij wat te veel James Bond had gespeeld, maar dat elke diplomaat nu eenmaal een beetje spion moet zijn’, aldus Fransen.

‘In het reine mezelf’ met

Gantois zélf heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Volgens zijn advocaat Luc Arnou leverde het gerechteli­jk onderzoek geen harde bewijzen op. ‘Nonevents werden uitgewrong­en als een dweil. Maar wat leverde dat op? Nougatboll­en. Uiteraard speelde hij informatie door, maar nooit ofte nimmer van geheime aard.’

Toch legt Gantois zich neer bij zijn veroordeli­ng. ‘Ik ben in het reine met mezelf en dat volstaat. Mijn proces was al op voorhand gemaakt en ik wil dat het stopt. Toch had ik ergens nog gehoopt op de vrijspraak. Misschien schrijf ik ooit wel een boek.’

Aan de Belgische Staat, die zich burgerlijk­e partij stelde in de zaak, moet Gantois 1 euro morele schadeverg­oeding betalen. Gantois is momenteel geschorst als diplomaat. Hij gaat niet in beroep.

‘Elke diplomaat moet nu eenmaal een beetje spion zijn.’

Gantois zou als spion 25 jaar lang contacten onderhoude­n hebben met leden van de Russische geheime dienst

 ?? © aft ?? Oswald Gantois:
© aft Oswald Gantois:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium