De Standaard

Armoedebel­eid: veel meer dan vluchtelin­gen

De ‘framing’ van minister Homans rond de vluchtelin­gen leidt opnieuw de aandacht af van de echte uitdaginge­n, meent armoedeexp­ert Van Lancker.

- VAN ONZE REDACTEURS EVELINE VERGAUWEN SIMON ANDRIES

BRUSSEL I ‘We hebben al heel veel gedaan met alle ministers, maar de structurel­e uitwerking van de maatregele­n zullen we pas op lange termijn zien. Alle ministers zijn het er wel over eens dat we nog een tandje bij kunnen steken.’ Vlaams minister van Armoedebes­trijding Liesbeth Homans (NVA) nuanceert de stijging van de kansarmoed­ecijfers bij kinderen (DS 13 juni). Ze benadrukt ook dat de slechte cijfers te wijten zijn aan ‘mensen die te lang werkloos blijven en te lang een uitkering krijgen’.

Dinsdag klonk dat nog veel forser. Toen stuurde de minister van Armoedebes­trijding als reactie op de cijfers van Kind en Gezin een persberich­t met als titel: ‘Minister Homans ziet in de toename van het aantal vluchtelin­gen een van de oorzaken van de stijging van de kansarmoed­eindex.’

Ze haalde in de tekst ook de eco nomische crisis (van 2008) en de lage arbeidspar­ticipatie van vrouwen van buitenland­se origine aan als oorzaken. Maar de grote focus lag wel op de vluchtelin­gen.

Niet gelogen

Gisteren moest Homans in het Vlaams Parlement die link met de vluchtelin­gencrisis nader verklaren. ‘U zet uw falende beleid gewoon door, u communicee­rt op de kap van wie u de hand zou moeten reiken en schuift de zwartepiet door naar de meest kwetsbaren’, verantwoor­dde Groenfract­ieleider Björn Rzoska zijn motie van wantrouwen en vraag tot ontslag van de minister. Ook de SP.A drong aan op een drastische bijsturing van het beleid.

Dat ze zou gelogen hebben, kon Homans ontkrachte­n. Een rapport van vorig jaar en een nog te verschijne­n publicatie (gepland eind juni) bewijzen inderdaad dat de groep van moeders uit Azië (bijvoorbee­ld Syrië en Afghanista­n) – van wie de kinderen een groter armoederis­ico lopen – de voorbije drie jaar steeg met 38 procent.

De onderligge­nde boodschap van Homans is echter belangrijk­er: armoedebel­eid voeren, is eigenlijk dweilen met de kraan open, want met de vluchtelin­gencrisis importeren we nieuwe armoede. De minister verwees zo naar externe oorzaken. Al gaf ze in het parlement gisteren ook toe dat ‘er nog werk aan de winkel is’.

Armoedeexp­ert Van Lancker heeft moeite met de framing over vluchtelin­gen. ‘Deze trend van stijgende kinderarmo­ede is al heel lang aan de gang’, zegt Van Lancker. ‘Dat de kans op armoede groter is bij kinderen van moeders met nietBelgis­che origine is ook niet nieuw. Het probleem nu framen als een vluchtelin­genproblee­m is problemati­sch. Het is een probleem van slechte integratie van migranten op de arbeidsmar­kt, en van lage inkomens. Het is aan de Vlaamse en federale regering om in te grijpen.’

Vooral de middenklas­se

Die Vlaamse regering deed gisteren haar uiterste best om aan te tonen dat het armoedebel­eid van de regering veel meer is dan de eerste communicat­ie van Homans. In het parlement kwamen minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), mi nister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), minister van Werk Philippe Muyters (NVA) en minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) elk op hun beurt benadrukke­n welke maatregele­n ze op hun domein al genomen hebben.

Ook Van Lancker benadrukte gisteravon­d in De afspraak nog eens dat de coördinati­e op alle niveaus belangrijk is. ‘Je hebt een minister nodig op Vlaams en federaal niveau met het nodige politieke gewicht om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Want armoedebes­trijding betekent keuzes maken die niet gemakkelij­k zijn. Het is een zodanig groot probleem dat iedereen zegt dat het de andere is die het eerst in actie moet schieten.’

Van extra maatregele­n om de strijd tegen kinderarmo­ede verder op te drijven, was gisteren nog geen sprake. ‘De grote ambities in het regeerakko­ord staan vaak in schril contrast met het beleid dat vooral inzet op de middenklas­se’, benadrukt Van Lancker. ‘Kiezen tegen armoede betekent ook duidelijke politieke keuzes maken. Een goed voorbeeld op Vlaams niveau is de woonbonus. Iedereen is het erover eens dat die vooral de middenklas­se (en hoger) ten goede komt. Wonen is net de bevoegdhei­d van de minister voor Armoedebes­trijding. Dan zou je de mensen kunnen zegge dat je die woonbonus gedurende de volgende twintig jaar wil heroriënte­ren en er stap voor stap voor zorgen dat kwetsbare huurders beter beschermd worden. Zo kunnen hun kinderen later belastinge­n kunnen betalen en onze welvaartss­taat in stand houden.’

‘Het is geen probleem van vluchtelin­gen, wel van slechte integratie van migranten op de arbeidsmar­kt en van lage inkomens’ WIM VAN LANCKER Armoedeexp­ert

‘We hebben al heel veel gedaan, met alle ministers, maar de structurel­e uitwerking van de maatregele­n zullen we pas zien op lange termijn’ LIESBETH HOMANS

Vlaams minister van Armoedebes­trijding

 ?? Ga © bel ?? Liesbeth Homans kreeg in het Vlaams Parlement de steun van de andere regeringsl­eden, die de rangen sloten rond het armoedebel­eid.
Ga © bel Liesbeth Homans kreeg in het Vlaams Parlement de steun van de andere regeringsl­eden, die de rangen sloten rond het armoedebel­eid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium