De Standaard

‘Neen, ik veroordeel Italië niet’

Merkel is erg mild voor Italië, dat een vluchtelin­genschip de toegang ontzegde. Ze hoopt iedereen weer samen aan de Europese tafel te krijgen.

- Herkent de kopzorgen van VAN ONZE REDACTEUR IN DUITSLAND CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BERLIJN I ‘Migratie wordt de lakmoespro­ef voor de cohesie en toekomst van Europa’, herhaalde de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel gisterenav­ond na een bezoek van premier Charles Michel (MR) in Berlijn. De twee probeerden de violen gelijk te stemmen voor de belangrijk­e Europese top die er eind deze maand aankomt. Het migratievr­aagstuk zal daar de gesprekken overheerse­n. De Europese Unie worstelt daar nu al drie jaar mee, maar een echte oplossing is nog altijd niet in zicht.

Het debat staat opnieuw helemaal op scherp, nadat de Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini het reddingssc­hip Aquarius met 629 Afrikaanse vluchtelin­gen aan boord de toegang tot een Italiaanse haven heeft ontzegd. Gevolg is dat de verwijten heen en weer vliegen tussen Frankrijk en Italië, nadat de Franse president Macron het Italiaanse beleid be stempeld heeft als ‘cynisch en onverantwo­ordelijk.’

Tegelijker­tijd krijgt Merkel de problemen in haar Duitse regering maar niet onder controle. Haar minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer, van zusterpart­ij CSU, wil de Duitse grenzen kunnen sluiten voor wie in een andere lidstaat van de EU al eens asiel heeft aangevraag­d of gekregen. Gisteren liet de woordvoerd­er van de Bundespoli­zei in München trouwens weten dat de politie tot mei al meer dan de helft van de migranten die de Oostenrijk­sDuitse grens wilden oversteken, heeft teruggestu­urd. Die grens loopt in Beieren, waar de CSU de plak zwaait.

Kopzorgen

Michel herkent de kopzorgen van Merkel. Ook zijn regering staat geregeld onder hoogspanni­ng door de forse koers die de NVA wil varen in het asieldebat. Maar de problemen waarmee Merkel nu kampt zijn van een heel andere orde.

Duitsland kreeg in de periode van 1 januari tot 3 juni niet minder dan 58.919 asielaanvr­agen te verwerken. Dat is meer dan een vijfde van alle asielaanvr­agen in Europa in die periode. Met 6.256 asielaanvr­agen staat België op de negende plaats.

‘As van bereidwill­igen’

Opvallend: terwijl Merkel een ontmoeting had met Michel, zag Seehofer gisteren de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz, de man die eerder al pleitte voor een opvangkamp voor afgewezen asielzoeke­r buiten de EU, maar op het Europese continent ‘op een weinig aangename plek’. Zij spraken van een ‘as van bereidwill­igen’ in de strijd tegen de illegale migratie. Of ze daarmee hetzelfde bedoelen als Michel, Merkel en Macron, is maar de vraag. Zowel Seehofer als Kurz vaart een beduidend rechtsere koers, ook in ons land springt staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) op die boot. De Belgische en Duitse regeringsl­eiders moeten er voortduren­d over waken dat hun (coalitie)partners in de rechterbui­tenbaan niet uit de bocht vliegen.

Hoe het ook zij, Michel en Merkel proberen verwoed de hele discussie opnieuw in de klassieke Europese bedding te krijgen. ‘Het is belangrijk dat Duitsland niets op unilateral­e basis onderneemt en blijft zoeken naar een gemeenscha­ppelijke Europese procedure’, zei Merkel. Om die Europese oplossing te bereiken, wil ze niemand voor het hoofd stoten. Ze was dan ook erg mild voor Salvini. ‘Ik wil niets veroordele­n. Italië heeft het gevoel dat er weinig solidarite­it is vanuit Europa. Het land vangt heel veel vluchtelin­gen op. We moeten rekening houden met de belangen van iedereen in de EU. Europa moet met één stem spreken.’

Het grote probleem is de Dublinvero­rdening: die bepaalt dat de EUlidstaat waar iemand asiel aanvraagt, die asielaanvr­aag ook moet afhandelen. En daar hangt de spreiding van asielzoeke­rs over Europa mee samen. Iedereen is het erover eens dat die regels hervormd moeten worden.

Merkel en Michel hopen om iedereen weer aan de Europese tafel te krijgen door het debat open te trekken. Ze pleiten voor een versterkin­g van de buitengren­zen en akkoorden met derde – vooral Afrikaanse – landen. Michel heeft het dan eerder over oriëntatie­centra voor migranten – een piste die vorig jaar al steun kreeg van Macron – terwijl Merkel sprak over informatie­centra die derdelande­rs wijzen op de gevaren van migratie. ‘We moeten vermijden dat er overal in Afrika punten komen waar men asiel kan aanvragen’, stelde de bondskanse­lier, die net als Michel het belang van steun voor economisch­e ontwikkeli­ng op het zwarte continent in de verf zette.

Opvallend: terwijl Merkel gisteren een ontmoeting had met Michel, zag Seehofer de Oostenrijk­se kanselier Kurz

Merkel en Michel pleiten voor een versterkin­g van de buitengren­zen en akkoorden met derde – vooral Afrikaanse – landen

 ?? © John Macdougall/afp ?? Charles Michel Angela Merkel: ook zijn regering staat geregeld onder hoogspanni­ng in het asieldebat.
© John Macdougall/afp Charles Michel Angela Merkel: ook zijn regering staat geregeld onder hoogspanni­ng in het asieldebat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium