De Standaard

Bouwmeeste­r wint rechtszaak tegen overheid

De Vlaamse Gemeenscha­p moest Peter Swinnen een schadeverg­oeding betalen, omdat ze hem drie jaar geleden onterecht ontsloeg.

- VAN ONZE REDACTEUR GEERT SELS

BRUSSEL I ‘Iemand die onterecht zijn rechten werden afgenomen, heeft drie jaar geknokt om de brutale leugens van een overheid te weerleggen’, zegt architect Peter Swinnen (46). ‘Er is nu objectief recht gesproken en dat stemt hoopvol. Voorts wens ik aan deze zaak geen energie meer te spenderen.’

Dat is de korte reactie van Swinnen, van 2010 tot 2015 Vlaams Bouwmeeste­r, aan deze krant. Gisteren liet hij in een interview met Knack optekenen dat hij zijn strijd tegen de Vlaamse Gemeenscha­p gewonnen heeft. Dat bericht is ons door hemzelf en, ietwat schoorvoet­end, door het kabinet van ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) bevestigd.

Het arrest is al begin dit jaar door het Brusselse arbeidshof geveld en bleef tot nu onder de radar. Het ging om een uitspraak in hoger beroep, waartegen de overheid niet in cassatie gaat. ‘Volgens die uitspraak was het ontslag om dringende redenen niet gegrond’, zegt het kabinetBou­rgeois. ‘We nemen daar akte van en zijn nog steeds van mening dat een ontslag terecht was, op basis van het verslag van Audit Vlaanderen.’

In het arrest staat dat de Vlaamse Gemeenscha­p veroor deeld is tot de betaling van een opzegvergo­eding, omdat ze de samenwerki­ng met de bouwmeeste­r voortijdig beëindigd heeft. Volgens onze informatie gaat het om meer dan de vijf maanden wedde die Swinnen contractue­el nog te gaan had. Geen van de partijen geeft verder details over de vergoeding.

Audit Vlaanderen

In februari 2015 kreeg Swinnen inzage in een rapport dat Audit Vlaanderen – de dienst die de Vlaamse administra­tie controleer­t – over hem samengeste­ld had. Een dag later werd hij ‘met onmiddelli­jke ingang’ ontslagen. Het zat Swinnen dwars dat hij niet de tijd kreeg om zich te verdedigen.

In het rapport werd Swinnen belangenve­rmenging ten laste gelegd. Een studieopdr­acht zou naar een bureau gegaan zijn met expoliticu­s Patrick Janssens. Voorts zou er een ‘geldstroom’ gedetectee­rd zijn van de bouwmeeste­r naar zijn voormalige bureau 51N4E. Volgens Swinnen ging het om één factuur die nadien teruggesto­rt is. Sommige kostennota’s zouden niet gestrookt hebben met het bouwmeeste­rschap.

Na opiniestuk

Swinnen heeft altijd getwijfeld of dit de ware redenen waren. Eerder had hij het in een opiniestuk in deze krant opgenomen voor de Antwerpse stadsbouwm­eester. Die functie stond toen op het punt om opgedoekt te worden. Liesbeth Homans (NVA), toen nog Antwerpse schepen, gaf aan dat de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium