De Standaard

Communauta­ir pingpongen met warenhuisp­ersoneel

Kris Peeters en Philippe Muyters bekvechten over SWT bij Carrefour

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

Kris Peeters vindt dat zijn Vlaamse collega Muyters een negatief advies moet geven over brugpensio­en op 56. Die wil wel, ‘maar dat heeft geen enkele waarde’.

BRUSSEL I Christende­mocraten en Vlaamsnati­onalisten missen geen gelegenhei­d om elkaar af te katten. De ingewikkel­de staatsherv­orming geeft daarbij onvermoede opportunit­eiten. Zo wordt een sociaal akkoord bij warenhuisk­eten Carrefour plots het voorwerp van gebekvecht.

De SWTregelin­g (stelsel van werklooshe­id met bedrijfsto­eslag, de opvolger van het brugpensio­en) voor zowat 900 Carrefourw­erknemers ouder dan 56 jaar vormt de inzet. Alle partijen geven toe dat er wettelijk gezien met dat akkoord niets mis is. De SWTvoorwaa­rden zijn al flink verstrengd. Maar bij een collectief ontslag van twintig procent van het personeel kan het nog steeds vanaf 56 jaar.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) spreekt van een ‘slechte wet’ en vindt het niet kunnen dat ‘we een signaal geven dat we iedereen die ouder is dan 56 jaar kunnen missen op de arbeidsmar­kt’, zeker in een tijd van talloze vacatures. Volgens de minister moeten de ontslagen werknemers naar een nieuwe job worden geleid. Een SWTregelin­g helpt daarbij niet. De betrokkene­n moeten passend werk aanvaarden. Maar de cijfers leren dat weinig SWT’ers uiteindeli­jk een nieuwe job vinden.

Vetorecht

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) ergerde zich aan de beeldvormi­ng. Bij Carrefour gaat het vooral om laaggescho­olde, deeltijds werkende vrouwen met een grote anciënnite­it en lage lonen. Hij vindt de suggestie dat ze ‘de lotto hebben gewonnen’ onterecht. Met SWTgeld komen ze niet rond, bijgevolg moeten ze een nieuwe job vinden. De minister wil evenmin woordbreuk plegen door de wet nu snel aan te passen. Die bepaalt dat vakbonden en werkgevers het tempo aangeven voor de afgesproke­n leeftijdsv­erhoging (in 2020 wordt het sowieso 60 jaar).

De christende­mocraat kaatste de bal terug naar Vlaanderen. De jongste staatsherv­orming geeft de regionale ministers een vetorecht. Bij een dergelijke herstructu­rering moet de werkgever een tewerkstel­lingscel oprichten (in samenwerki­ng met de arbeidsbem­iddeling). Die handelt het ontslag af en geeft elke werknemer een outplaceme­ntaanbod. Alle regionale ministers – Carrefour is in heel België actief – moeten dat goedkeuren. Geen goedkeurin­g, geen SWT.

Daarop was het weer aan Muyters. Hij hield inderdaad nog nooit een outplaceme­ntsregelin­g tegen. ‘Logisch’, vindt zijn woordvoerd­er. ‘Een weigering kan alleen op basis van inbreuken tegen het outplaceme­nt. Weigeren omdat we niet akkoord gaan met het SWT op zich, kan niet. Als we dat doen, stappen Carrefour of de vakbonden naar de Raad van State. Ze krijgen glansrijk gelijk.’

Lessen

Muyters zegt dat hij gerust een negatief advies wil geven over de wenselijkh­eid van het SWT, bij wijze van ‘signaal’, maar dat dat geen enkele waarde heeft. Het eindoordee­l ligt bij de SWTcommiss­ie, bestaande uit vakbonden en werkgevers. En bij de federale minister. En die wil steevast het sociaal overleg voorrang geven.

‘De werknemers bij Carrefour hebben de lotto niet gewonnen. Met de SWTcenten komen ze niet rond, ze moeten een nieuwe job vinden’

KRIS PEETERS

Federaal minister van Werk

Kunnen we lessen trekken uit dit schouwspel? Peeters denkt van wel. Hij ziet ‘heel wat misverstan­den’. Bovendien vormt Carrefour een primeur. Voor het eerst beslissen alle regionale ministers over een herstructu­rering. Hij nodigt iedereen uit voor overleg, want één regionale weigering is genoeg om het akkoord op te blazen.

Voor de NVA vormde het incident een aanleiding om een verdere federalise­ring van de arbeidsmar­kt te bepleiten. Doorduwen op het federale niveau durft de partij evenwel niet. Niet alleen CD&V zal haar voet dwars zetten. Ook de MR zal om electorale redenen nooit instemmen met een afschaffin­g van de SWTregelin­g.

 ?? © Bart Dewaele ?? Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
© Bart Dewaele Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
 ?? © Bart Dewaele ?? Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA).
© Bart Dewaele Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium