De Standaard

Belgische politie moet oranjerode hesjes aan

De politie in ons land moet voortaan in oranjerode hesjes de straat op. In de rest van Europa draagt de politie nochtans fluogeel.

-

‘Om Belgische beslissing­en te begrijpen, moet je in België wonen en leven’

DIRK VAN AERSCHOT Korpschef politiezon­e GeelLaakda­lMeerhout

BRUSSEL I Voor alle duidelijkh­eid: het koninklijk besluit (KB) rond uniformver­eisten voor de politie heeft niets met enige duivelsgek­te te maken. Overgooier­s en verkeerspa­rka’s moeten voortaan uniform oranjerood zijn. Dat schrijft Polinfo.be, de website voor politieamb­tenaren.

Vandaag gebruikt een twintigtal politiezon­es in ons land fluogele jassen en overgooier­s. Het vorige KB over de vereisten voor de politieuni­formen dateert uit 2006 en is niet eenduidig over de kleur. De voorbeelde­n van mantels en overgooier­s zijn immers afgebeeld in zwartwit.

Overgangsp­eriode

Door de jaren heen is een aantal zones fluogele jassen gaan gebruiken. Voor hen is er een overgangsp­eriode ingesteld tot 2026. Daarna worden ook hun uniformen onherroepe­lijk oranjerood.

De maatregel leidt tot heel wat onbegrip. ‘Om Belgische beslissing­en te begrijpen, moet je in België wonen en leven’, tweette Dirk Van Aerschot, korpschef van de politiezon­e GeelLaakda­lMeerhout, aan een Nederlands­e collega. ‘Maar laat me duidelijk zijn: een groot deel van de Belgische politiedie­nsten betreurt deze beslissing. We kijken met veel belang stelling naar het Nederlands­e uniform.’

Historisch­e kleur

De discussie over de kleur van de hesjes die politiemen­sen moeten dragen, vindt zijn oorsprong in het verleden. Voor de politieher­vorming droeg de rijkswacht rode strepen, de gemeentepo­litie blauwe. Na de hervorming bleven sommige korpschefs met een rijkswacht­verleden vasthouden aan hun roodoranje. ‘Omdat we komaf wilden maken met de geschieden­is, hebben wij jaren geleden gekozen voor fluogeel’, zegt Frank Mulleners, korpschef van de Limburgse politiezon­e CarMa. ‘Ik ben geen voorstande­r van deze veranderin­g. Geel is bovendien veiliger en past in een Europese context.’

De politiezon­e CarMa wil tot 2026 haar gele mantels blijven gebruiken. ‘Als het materiaal in de loop van die periode aan vervanging toe is, zullen we evalueren of het dan nog noodzakeli­jk is om over te schakelen op oranjerood.’ (elb, vhn)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium