De Standaard

Belgium first

-

PARIJS I ‘Natuurlijk zijn we optimistis­ch. Altijd. Anders moet je dit niet doen’, zegt Benoît Dussaugey, directeurg­eneraal van Dassault Aviation. ‘Dit gaat niet om een aankoop, er ligt een partnersch­ap voor tientallen jaren op tafel.’ Vol vertrouwen laat hij zich interviewe­n op Eurosatory. Hij staat voor een grote poster met daarop een Frans Rafalegeve­chtsvliegt­uig en in grote letters ‘Belgium first’ en ‘Rafale, le futur proche’. Aan optimisme inderdaad geen gebrek.

Dussaugey heeft net een ‘Memorandum of Understand­ing’ (MoU) getekend met de ceo van Thales Belgium voor de bouw van een expertise

centrum voor cyberveili­gheid. Iets waar in het huidige veiligheid­sklimaat geen enkele overheid tegen kan zijn. Eén kleine voorwaarde, België moet wel 34 Franse Rafalegeve­chtsvliegt­uigen van Dassault kopen, anders komt er van die goede understand­ing niets in huis.

15 miljard euro

Ook Yves Robins houdt de hoop erin. De vicepresid­ent externe relaties en communicat­ie van Dassault knikt naar de poster. ‘Na wat er zich dit weekend op de G7 heeft afgespeeld, kun je toch niet meer America first zeggen? Gaat de Belgische regering op 11 juli aankondige­n dat ze 15 miljard euro aan Trump geeft?’

Het valt op dat hij net dat cijfer gebruikt. Voor de nieuwe vliegtuige­n is immers 3,6 miljard begroot. De ‘15 miljard’ werd ooit gebruikt door kolonel Van Pee, die het Belgische F16vervang­ingsprogra­mma leidt, toen die bij een hoorzittin­g in de Kamer de totale kosten voor een nieuw toestel over veertig jaar wou vatten. Dat bedrag is allin: aankoop, upgrades en andere kosten voor de hele levensduur, lonen van de militairen en verwarming­s en onderhouds­kosten in de kazernes inbegrepen. De oppositie maakt er daarom graag ‘een aankoop van 15 miljard’ van. Dat nu ook concurrent­en bij de vervanging van de F16’s dit getal overnemen, toont hoe bits de strijd in de laatste meters verloopt.

Michel weegt zwaarder

Of de getekende MoU’s nog veel zullen toevoegen, is twijfelach­tig. De contacten tussen premier Charles Michel (MR) en de Franse regering wegen zwaarder door. Maandag ging hij nog langs bij eerste minister Edouard Philippe. ‘Reken maar dat daar vooral over vliegtuige­n gesproken is’, zegt een Rafalelobb­yist stellig. (lob)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium