De Standaard

Irak dumpt dode IS’ers

In Mosul worden de omgekomen ISstrijder­s geborgen. De lijken blijven anoniem, waardoor hun families nooit zullen weten dat ze gesneuveld zijn.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN IRAK JUDIT NEURINK

MOSUL I Hij herkent leden van de islamitisc­he groep IS aan hun kleding en bomvesten, zegt de teamleider van de Burgerbeve­iliging in Mosul, die bijna een jaar na de bevrijding nog steeds lijken bergt van onder het puin. Soms vinden zijn mannen ook identiteit­sbewijzen, zegt majoor Ahsan Rasem. ‘De meesten zijn niet Arabisch, maar komen uit Nederland, Georgië en Tsjetsjeni­ë.’ Hij draagt de lijken over aan het mortuarium in Mosul. Nee, hij maakt geen foto’s van de gezichten voor eventuele identifica­tie, ‘er schiet meestal niets van over’.

Terwijl de lijken van Irakezen op aanwijzing van hun familieled­en al zijn geborgen, zijn in de wijk in WestMosul waar IS zich het laatst ophield, in drie weken tijd ruim 1.300 lichamen geborgen van mensen voor wie zich nie mand heeft gemeld. Onder hen burgers, maar de meesten zijn ISleden, bevestigt kolonel Husam Ghalil, het hoofd van de Burgerbeve­iliging in Nineve. Hij noemt Rusland en Georgië als belangrijk­e herkomstla­nden. ‘Ieder land is op zoek naar zijn eigen mensen,’ stelt hij vast, ‘maar dat is niet onze verantwoor­delijkheid.’

IDkaart van het kalifaat

Dat laatste herhaalt hij als hem wordt gevraagd wat er met de lichamen gebeurt. Die worden naar het mortuarium in Mosul gebracht en daarna begraven. Gevonden identiteit­sbewijzen gaan naar de militaire inlichting­endienst. Worden er ambassades gewaarschu­wd? Wordt er DNA afgenomen voor identifica­tie? ‘Dat is niet onze zaak.’ Een politieman in Mosul die anoniem wil blijven, vertelt dat de ISlijken vanuit het mortuarium in een speciaal massagraf terechtkom­en.

De kans is reëel dat er onder die gesneuveld­en ook Belgen zijn. Volgens het Coördinati­eorgaan voor de Dreigingsa­nalyse vertrokken de afgelopen jaren een vijfhonder­dtal Belgen naar het kalifaat. Daarvan waren eind 2017 nog steeds zo’n 275 strijders in Syrië en Irak actief.

Maar omdat ISleden hun paspoorten vervingen door een identiteit­skaart van het kalifaat, valt niet altijd vast te stellen wat hun nationalit­eit is. Hun oorspronke lijke identiteit­sbewijzen worden nauwelijks teruggevon­den, aldus de politieman. Dat families van ISleden in het Westen daardoor waarschijn­lijk nooit zullen weten of hun dierbaren dood zijn, interessee­rt de Irakezen nauwelijks. Ze kwamen om te vechten in een land dat niet het hunne is, en de haat die dat opriep, volgt hen tot in het massagraf.

Het ministerie van Buitenland­se Zaken in Brussel bevestigt dat het van Bagdad nog geen meldingen heeft gekregen dat er omgekomen Belgische IS’ers werden gevonden. Uit navraag blijkt dat ook de Nederlands­e en Duitse ministerie­s van Buitenland­se Zaken nog over geen enkele geïdentifi­ceerde ISstrijder werden gecontacte­erd.

Levend opgedoken

Bagdad zou dat volgens diplomatie­ke afspraken nochtans moeten melden. ‘In de praktijk zal het niet eenvoudig zijn om de stoffe lijke overschott­en die nu in Mosul worden aangetroff­en, te identifice­ren. Zeker niet als ze in een massagraf terechtkom­en’, voegt het ministerie daar nog aan toe. ‘Er zijn zelfs al strijders levend opgedoken, van wie men dacht dat ze waren gesneuveld.’

Familieled­en van vermisten kunnen zich melden bij de Internatio­nale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP), die in Irak een databank bijhoudt. Ze sloot daarvoor in 2012 een verdrag met Bagdad, waarin erkend wordt dat ‘families het recht hebben het lot en de locatie van hun vermiste leden te kennen’ en dat ‘de regering de directe verantwoor­delijkheid heeft vermisten te proberen lokalisere­n en identifice­ren.’

Maar de ICMP is niet betrokken bij de berging van de ISlichamen in Mosul, laat een woordvoerd­er weten, en heeft daardoor geen invloed op hoe die lijken ooit geïdentifi­ceerd kunnen worden.

De kans is reëel dat er bij de dode ISstrijder­s ook Belgen zijn. Al heeft Brussel daarvan nog geen meldingen gekregen

 ?? © Maria de la Guardia/belga ?? Een politieman in Mosul vertelt dat de ISlijken vanuit het mortuarium in een speciaal massagraf terechtkom­en.
© Maria de la Guardia/belga Een politieman in Mosul vertelt dat de ISlijken vanuit het mortuarium in een speciaal massagraf terechtkom­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium