De Standaard

John Wayne inspireert Mark Rutte

In deze woelige tijden moeten de EUlanden eenheid nastreven, zoals de kolonisten in westerns die bij gevaar hun huifkarren in een kring opstelden.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De toespraak van de Nederlands­e ministerpr­esident over de toekomst van de EU in het Europees Parlement gisteren was volgens NRC ‘zijn meest proEuropes­e ooit’. De Telegraaf titelde dat Rutte ‘vol ging voor de EU’ en dat zijn speech ‘gerust als een liefdesver­klaring aan de Europese Unie gezien kon worden’.

Rutte gaf toe dat hij anders is gaan nadenken over het belang van de EU: aanvankeli­jk was het hem vooral om de economisch­e voordelen te doen. ‘Maar even belangrijk is dat de EU zorgt voor veiligheid, stabilitei­t en de rechtsstaa­t. Het feit dat we samenwerke­n, maakt ons sterker, veiliger en effectieve­r.’

Nu het systeem van het multilater­alisme zwaar onder druk staat, hebben de EUlidstate­n meer dan ooit belang bij eenheid – zoals de kolonisten in de westerns van zijn jeugdheld John Wayne. ‘Je realiseert die eenheid niet door meer te doen op meer gebieden, maar door in enkele belangrijk­e dossiers de dingen echt goed te doen.’ Rutte verwees naar migratie, de controle van de buitengren­zen, veiligheid en de strijd tegen de klimaatver­andering. Zo wil hij de doelstelli­ng voor de verminderi­ng van broeikasga­ssen tegen 2030 optrekken tot 55 procent, in plaats van de geplande 40 procent.

In zijn toespraak klonk zijn voorkeur door voor een intergouve­rnementeel model. Rutte neemt het de CommissieJ­uncker uiterst kwalijk dat ze zich soepel opstelde bij de toepassing van de begrotings­regels. Als alle euro zonelanden hun begrotings­tekort en schuldgraa­d onder controle houden, is er geen nood aan grootse plannen die het risico op financiële transfers inhouden – een impliciete terechtwij­zing van de Franse president Macron.

Belastingp­aradijs

Daarmee profileerd­e Rutte zich als de leider van het eurorealis­tische kamp, dat houdt van fiscale discipline en de slogan ‘less is more’. Met de nakende Brexit nam hij de leiding van een groepje noordelijk­e landen, dat smalend de ‘zeven zuinige dwergen’ wordt genoemd.

Toch is het geen toeval dat de naam van Rutte nadrukkeli­jk valt als mogelijke opvolger van Donald Tusk aan het hoofd van de Europese Raad. Daar houdt ook voormalig Eurocommis­saris Karel De Gucht (Open VLD) rekening mee: ‘Als hij het wordt, zullen we eindelijk die andere, proEuropes­e Rutte leren kennen. Want dat is hij in zijn

‘Europese eenheid realiseer je door in enkele belangrijk­e dossiers de dingen echt goed te doen’ MARK RUTTE Ministerpr­esident Nederland

diepste wezen’, zei hij in NRC.

Maar vooral Ska Keller, fractielei­dster van de Groenen, slaagde erin de zwakke flank van Rutte bloot te leggen: ‘U bent kritisch voor anderen omdat ze hun begroting niet op orde krijgen. Maar door Nederland te blijven positioner­en als één van de belangrijk­ste belastingp­aradijzen en Europese wetgeving tegen belastingo­ntwijking te blokkeren, ondermijn je de economie van je buren.’ De bewonderaa­r van John Wayne kon nauwelijks terugschie­ten. Mark Rutte is over het belang van de EU. Hij verwees daarbij ook naar zijn jeugdheld John Wayne.

 ?? © rtr ?? anders gaan nadenken
© rtr anders gaan nadenken
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium