De Standaard

Belastingp­aradijzen protestere­n voor het recht op witwassen

Het Britse parlement wil van de overzeese belastingp­aradijzen meer financiële transparan­tie afdwingen. Dat zet er zo veel kwaad bloed, dat een grondwette­lijke crisis dreigt.

-

BRUSSEL I Het Britse Lagerhuis heeft beslist om de overzeese belastingp­aradijzen tegen 2020 meer financiële transparan­tie op te leggen. Zo moeten er openbare registers komen waarin staat wie op die tropische eilanden welke bedrijven bezit, en hoeveel belastinge­n daarop worden betaald. Weigeren ze dat zelf te doen, dan moet de Britse regering binnen twee jaar zelf de wetgeving rond die registers opstellen.

De veertien Britse overzeese gebieden staan al jaar en dag te boek als belastingp­aradijzen. Uit gelekte financiële gegevens in de Panama Papers (2016) en Paradise Papers (2017) bleek bijvoorbee­ld dat er tussen 2007 en 2016 liefst 77 miljard euro Russisch geld werd witgewasse­n. Op de piepkleine Kaaimaneil­anden alleen al (60.000 inwoners) zijn momenteel 147 banken actief.

Reacties bleven niet uit. De regering van de Britse Maagdeneil­anden nam het advocatenk­antoor Withers onder de arm. ‘Vol gens ons is zo’n openbaar register niet alleen in strijd met de grondwet, maar zelfs met de mensenrech­ten’, zegt jurist Hussein Haeri van Withers tegen The Guardian.

De grootste zorg van de eilandjes is dat als zij de spelregels voor buitenland­se investeerd­ers aanscherpe­n, die hun kapitaal zullen verplaatse­n naar andere plekken. Op de eilanden wordt alles uit de kast gehaald om de volksverte­genwoordig­ers op andere gedachten te brengen. Op 24 mei trokken betogers door de straten van het anders zo slaperige Road Town, de hoofdstad van de Britse Maagdeneil­anden. Ze droegen borden waarop ‘beëindig het kolonialis­me’ stond geschreven.

Sommige overzeese regeringen nemen zelfs het woord ‘onafhankel­ijkheid’ in de mond, iets wat het Britse Gemenebest op zijn grondveste­n zou doen daveren. ‘Het is tijd onze grondwette­lijke relatie met het Verenigd Koninkrijk te herdenken’, liet premier McLaughlin van de Kaaimaneil­anden zich ontvallen. ‘Dit gaat niet over onze bankensect­or, maar over ons voortbesta­an.’ (pvm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium