De Standaard

Een nieuwe naam, een nieuw leven

Zaterdag onderteken­en de Griekse en de Macedonisc­he premier het akkoord waarmee Macedonië de ‘Republiek NoordMaced­onië’ wordt. ‘Het is alsof je moeder niet je moeder blijkt te zijn.’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT ROELAND TERMOTE

Kosovo Servië Bulgarije getuigt het protest in Skopje. Ook in Griekenlan­d beroert de kwestie de gemoederen en trokken betogers de straat op

DOLNO DUPENI/FLORINA/LAIMOS I In zijn lege strandbar in Dolno Dupeni wijst Bosko Dimovski (66) naar de groene heuvelrugg­en in het zuiden. Waar de rij parasols bij het Meer van Prespa ophoudt, eindigt de Repu bliek Macedonië en begint Grieken land. Aan het eind van de weg die het strand scheidt van de bergen, staan een Macedonisc­he vlag en een roesti ge slagboom. ‘Onze grensoverg­ang, gesloten sinds 1967’, zegt Dimovski.

Idyllisch maar desolaat is de stek aan de oever van het meer. Zaterdag komt deze uithoek even in het mid delpunt van een politieke omwente ling te liggen: de Macedonisc­he pre mier Zoran Zaev en zijn Griekse ambtsgenoo­t Alexis Tsipras zullen er dan het historisch­e akkoord onderte kenen, waarmee ze Macedonië zullen omdopen tot Republiek NoordMaced­onië. Daarmee moet een einde komen aan het slepende dispuut over de naam ‘Macedonië’.

Territoria­le claim

Sinds de republiek in 1991 ont stond uit het verbrokkel­de exJoego slavië, beweert Athene dat de naam en enkele regels in de Macedonisc­he grondwet een territoria­le claim im pliceren op het grondgebie­d en het erfgoed van de Griekse landstreek Macedonië.

De nieuwe naam Republiek NoordMaced­onië beklemtoon­t dat het land onderdeel is van de grotere regio Macedonië. Die groeide in an tieke tijden vanuit het noordooste­n van Griekenlan­d, waar ook de koningkrij­ger Alexander de Grote geboren werd. Door de geschieden­is heen omvatte de regio delen van Bul garije, Albanië, Servië, Kosovo en de republiek Macedonië.

De naams en grondwetsw­ijziging moeten goedgekeur­d worden door parlemente­n in beide landen en, via een referendum in de herfst, door de Macedonisc­he bevolking. Een geslaagde verzoening zou bijdragen tot de stabilitei­t op de Balkan. Tot nu toe blokkeerde Griekenlan­d het pad van Skopje naar de EU en de Navo. Bovendien moesten de Macedoniër­s zichzelf in de VN ‘Voormalige Joegoslavi­sche Republiek Macedonië’ (FYROM) noemen.

Grenspost heropenen

De doorbraak zal de integratie van het land van 2,1 miljoen inwoners in het Westen een nieuw elan bezorgen, hopen Skopje en westerse hoofdstede­n. ‘We geloven dat Macedonië op de top van 12 juli een uitnodigin­g zal krijgen om het dertigste lid van de Navo te worden’, verklaarde Zaev. Een stevig signaal in een regio waar ook grootmacht­en als Rusland en China invloed zoeken. Toenaderin­g tot de EU moet bovendien vermijden dat Skopje verzandt in corruptie of terugkeert naar het autoritair getinte nationalis­me van de voorgaande regering van expremier Nikola Gruevski.

Ook Dimovski zal iets merken van de nieuwe entente. In de aanloop naar het akkoord besloten beide regeringen de grenspost bij het Prespameer te heropenen. De slagboom ging een halve eeuw geleden dicht na de spanningen tussen de toenmalige rechtse Griekse junta en de socialisti­sche Joegoslavi­sche deelrepubl­iek Macedonië. Om vrienden en familie te bezoeken in het Griekse Laimos, drie kilometer verderop, moet Dimovski 130 kilometer omrijden.

‘Als in mijn paspoort straks NoordMaced­onië staat, ben ik niet meer dezelfde’ LJUPCHO ZLATEV Conservati­eve Macedonisc­he journalist

‘Dit is vooral een morele kwestie: Macedoniër­s stelen onze geschieden­is’

IOANNIS VOSKOPOULO­S Burgemeest­er van Florina

 ??  ?? Niet elke Macedoniër staat achter een nieuwe naam voor het land,
Niet elke Macedoniër staat achter een nieuwe naam voor het land,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium