De Standaard

‘Iemand die een bedrijf heeft opgericht om minder belastinge­n te betalen, kan niet tot mijn regering behoren’

-

Toen premier Pedro Sánchez had gezegd dat hij het vertrouwen in zijn minister behield en genoegen nam met zijn uitleg, kwam er ook vanuit zijn eigen socialisti­sche partij kritiek. In 2015 had Sánchez gezegd dat ‘als een politieke verantwoor­delijke een bedrijf heeft opgericht om minder belastinge­n te betalen, hij niet tot mijn regering zou kunnen behoren’. Huerta bekende dat hij Sánchez niet had ingelicht van zijn veroordeli­ng.

PEDRO SÁNCHEZ (IN 2015) Premier van Spanje

Wankel in het zadel

Huerta is nog geen zeven dagen minister geweest. Zijn snelle ontslag toont aan hoe wankel de regeringSá­nchez in het zadel zit. Zij heeft maar 84 van de

350 zetels in het parlement en kan zich niet permittere­n een van de andere politieke partijen tegen zich in het harnas te jagen.

Bovendien ligt het thema ‘corruptie’ en ‘fraude’ zeer gevoelig in het land. De vorige regering, onder leiding van premier Mariano Rajoy (Partido Popular), is begin juni na een motie van wantrouwen gevallen, toen bleek dat de partij van Rajoy zwart geld in kas had. In deze omstandigh­eden kan de minderheid­sregering van Sánchez het zich niet permittere­n om een minister te behouden, die zich in het verleden niet aan de regels heeft gehouden.

De nieuwe minister van Cultuur wordt José Guirao, die vroeger onder meer directeur van het museum Arte Reina Sofía in Madrid is geweest. (hco) is alweer minister af.

 ?? © afp ?? Màxim Huerta
© afp Màxim Huerta

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium