De Standaard

Fashion en ambitie op de Brusselse beurs

- PASCAL DENDOOVEN

Tien jaar na een eerste beursflirt op de Brusselse Vrije Markt, een marktsegme­nt dat een stille dood stierf, trekt FNG Group opnieuw naar de Brusselse beurs. FNG mikt hoog. Als het even kan, haalt de groep 95 miljoen euro op, waarvan 80 miljoen via de uitgifte van nieuwe aandelen. Het zal de balans, die eind vorig jaar netto bijna 150 miljoen euro schulden meetorste of meer dan drie keer de brutobedri­jfswinst, deugd doen.

De uitgifte zal ook de verhandelb­aarheid van het aandeel ten goede komen. De beurskoers betekende in het verleden niet veel doordat meer dan 90 procent van de aandelen in vaste handen zat. Goed de helft zit nog altijd bij de drie stichters. Naast Dieter Penninckx, die zich ook waagde aan een investerin­g in KV Mechelen, gaat het om Anja Maes en Manu Bracke. Drie burgerlijk ingenieurs met een verschille­nd profiel.

De beursgang in Brussel moet de grootste publieke kapitaalop­eratie worden van de groep, die in het verleden vooral werkte via onderhands­e aandelenpl­aatsingen, uitgifte van obligaties en bankkredie­ten. Schuldfina­nciering zal altijd een belangrijk­e factor blijven in de groei van de groep. Dat is eigen aan de ambities van de drie stichters en dan vooral van Dieter Penninckx. FNG legde zich de afgelopen jaren een halsbreken­d tempo van overnames op. Geen onbesuisde overnames, maar een zeer ambitieus stappenpla­n. Daardoor is het uitgegroei­d van een groep met een omzet van 20 miljoen toen het in 2008 naar de Vrije Markt trok, naar een omzet van een half miljard en 3.000 medewerker­s.

Het kan niet anders of de grootste uitdaging voor de stichters Penninckx, Maes en Bracke is om de hele organisati­e mee te krijgen. Het zijn geen typische managers, maar karakterie­el verschille­nde persoonlij­kheden die drijven op ondernemer­schap. Penninckx is daarbij de man met de grootste ambitie, die telkens weer grenzen wil verleggen. Zijn uitlating dat het in 2016 overgenome­n Brantano, van oorsprong een schoenenve­rkoper, een sterk kledingmer­k moet worden waar de consument spontaan aan denkt bij onlineaank­open net alsof het een Zalando is, typeert de steile ambitie.

Het mag duidelijk zijn dat dit in realiteit omzetten veel investerin­gen en marketingu­itgaven zal vergen. Doordat Brantano nog altijd een hoge merkbekend­heid geniet en FNG bij zijn aankoop in 2016 van Miss Etam blijkbaar ook de hand legde op goede digitale experts, kan het misschien nog haalbaar worden ook. Hoe groot FNG kan worden, is moeilijk in te schatten. Naast digitale groei kan verder externe groei verwacht worden via overnames. De ambitie is er ook om met de Nederlands­e merkenport­efeuille in Duitsland kansen te grijpen en te kijken hoever men met de Belgische portefeuil­le in Frankrijk en Spanje geraakt. Je moet er niet aan twijfelen: FNG blijft de komende jaren een sportief aandeel, dat de Brusselse beurs mee kleur kan geven.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

FNG (Brantano) is vooral een ondernemer­sgedreven verhaal

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium