De Standaard

Bierbuik met baarmoeder

- TOM HEREMANS

‘De dag komt dat mannen zwanger kunnen worden. Ik voorspel dat we binnen twintig jaar de eerste baarmoeder­transplant­atie doen bij een man.’ Dat zei Petra De Sutter vorige week, ik denk op zondag, in De Zondag.

Normaal zou ik zo’n uitspraak afdoen als onzin, maar als Petra De Sutter dat zegt, dan geloof ik het. Ik heb haar eens ontmoet, dat is een tamelijk overtuigen­de vrouw, kan ik u vertellen. Omdat ze vroeger een man was? Dat hebt u gezegd.

Petra ging nog verder in op het thema, die zondagocht­end. ‘Het zal een groot debat vragen’, voorspelde ze. ‘Ik heb zelf ook ethische twijfels.’

Ik heb dan weer vooral esthetisch­e twijfels. Een zwangere man, dat is geen gezicht, weet ik sinds ik de presentati­e zag van Xander Zhou tijdens de modeweek van Londen. Daar was ik niet bij hoor, de modewereld staat nog verder van mij af dan de wereld van de baarmoeder­transplant­aties, maar toen ik er beelden van zag passeren, was mijn aandacht toch gewekt. Ik zag mannelijke modellen met korte topjes, waaronder een bolle buik priemde. Het bleken protheses te zijn, inclusief uitpuilend­e navel. Een van de modellen droeg een (opgerold) oversized Tshirt met het opschrift ‘New world baby’. Dat is de naam van de collectie voor de lente 2019. Op Instagram legde Zhou uit wat de filosofie erachter is: ‘Wij staan open voor een toekomst met zwangere mannen.’ Die Chinezen toch: ze zijn pas van hun eenkindpol­itiek verlost, en het hek is al van de dam.

Het probleem met zwangere mannen is dat ze eruitzien als nietzwange­re mannen met een bierbuik. Trek er een tanktop overheen en je krijgt Onslow. Dat bleek al op de catwalk: een model met een wat langer shirt óver de buikprothe­se hield die buik onwennig vast met beide armen, als om te zeggen: ik heb geen toogzweer, ik doe een zwangere vrouw na.

Eén voordeel: de broeken bieden alle ruimte voor een échte bierbuik. Wie zei ook weer dat mode vooral draagbaar moet zijn?

Een zwangere man ziet eruit als een nietzwange­re man met een bierbuik

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium