De Standaard

Elke stad wil park op poten

-

De opening van het Luchtpark Hofbogen boven op een oud station in Rotterdam. Lijn 28 is een van de puzzelstuk­jes van een toekomstig groen netwerk tussen de Brusselse metrohalte­s Belgica en Bockstael. gerestaure­erd. Kantoortje­s, hippe winkels en eetzaken op de begane grond droegen bij tot de wijkverbet­ering. Het maakte van deze plek een van de hotspots van Rotterdam.

De eigendomss­tructuur is wel complex. Twee immobiliën­vennootsch­appen brengen dit najaar het viaduct en het voormalige tracé in de verkoop. Naar schatting is 50 miljoen euro nodig om de volledige parkroute uit te bouwen. De stad Rotterdam wil dat bedrag niet integraal ophoesten, maar toonde zich wel al bereid te participer­en.

Promenade op hoogte

Een park enkele meters boven straathoog­te: Parijs en New York reikten er de inspiratie voor aan. In de Franse hoofdstad loopt een 4,7 kilometer lang groentraje­ct van de Bastille tot aan de oostgrens van Parijs. Een voormalige spoorwegvi­aduct uit de negentiend­e eeuw vond zo een nieuwe bestemming: die van Petite Ceinture of Promenade Verte.

Hip is ook de High Line in Manhattan, een vier kilometer lange wandelweg over een oude goederensp­oorlijn. Ze trekt jaarlijks zo’n vijf miljoen flaneurs en toeristen. Parijs financierd­e zelf de promenade, in New York wist een privéiniti­atief het stadsbestu­ur over de streep te trekken om mee te investeren.

Bij ons zijn er nog geen voorbeelde­n van stadsparke­n op grote hoogte, zegt de Brusselse bouwmeeste­r Kristiaan Borret. ‘Maar de bufferruim­tes bij in onbruik geraakte spoorlijne­n of rangeerter­reinen komen steeds vaker in het vizier. Logisch ook. De verdichtin­g dwingt tot zuinig ruimtegebr­uik en vindingrij­kheid. Steden gaan steeds vaker op zoek naar verloren plekjes.’

Van Belgica naar Bockstael

Borret noemt het type High Line, met zijn bij uitstek recreatiev­e functie, slechts een van de mogelijkhe­den voor slim hergebruik. ‘Van een oude spoorlijn een park of sportruimt­e maken, is goed voor de buurt’, zegt hij. ‘Maar je kunt ook verder denken. Treinspore­n zijn verborgen schakels in de stad. Ze bieden een ideale voorzet voor fietssnelw­egen, die het verkeer op een alternatie­ve manier de stad binnensmok­kelen. En daarnaast helpen ze de biodiversi­teit in evenwicht houden.’

Een mooi voorbeeld is Lijn 28 in Brussel, een restant van spoorwegin­frastructu­ur die oude magazijnen verbond met Tour & Taxis. Na een wedstrijd in het kader van de wijkcontra­cten werd het braakligge­nd terrein in 2015 gesaneerd. Er groeit nu een snoer van pocket parken. Als speelzone en ontspannin­gsruimte voor wandelaars en fietsers vormt Lijn 28 een puzzelstuk­je van een toekomstig­e groen netwerk tussen de metrohalte­s Belgica en Bockstael. Maar dan bovengrond­s.

Zuinig ruimtegebr­uik voert steden naar nietconven­tionele plekken waar de uitdaginge­n groot zijn, denkt Kristiaan Borret. ‘Maar je hoeft het je daarom nog niet moeilijk te maken, door een park bovenop een viaduct te leggen.’

 ?? © Hofbogen BV ??
© Hofbogen BV
 ?? © Eric Herchaft/reporters ??
© Eric Herchaft/reporters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium