De Standaard

‘Achteraf beschouwd is dit inderdaad een inschattin­gsfout, de redactie geeft ook toe dat ze uit dit voorval leert’

-

Voor de jonge rapper Bizzy Blaza moet het eigenlijk allemaal nog beginnen. Hij was dus vast blij toen hij op 3 mei zijn ‘debuutsing­le’ mocht komen voorstelle­n op MNM, in het laatavondp­rogramma Urbanice, gespeciali­seerd in hiphop en gepresente­erd door Astrid Demeure en Brahim. Na een kort interviewt­je rapte Bizzy het nummer ‘Money tot de dood’. Dat verliep rimpelloos, maar toen hij er na afloop nog de kreten ‘Fuck de zionisten!’ en ‘Weg met Israël!’ tegenaan gooide, werd zijn microfoon dichtgedra­aid.

Dat leidde tot een discussie met de presentato­ren en de redactie, die ons op de radio bespaard bleef, maar die iemand uit de ‘entourage’ van de rapper stiekem filmde. Dat filmpje verscheen gisteren plots op Youtube en op de Facebookpa­gina van de rapper. Vandaar dat u nu pas over het akkefietje leest.

Joeden met hoge hoeden

De VRT stuurde gisteren meteen een persberich­t uit: ‘Volgens de afspraken rond integritei­t binnen VRT hebben dj’s Brahim en Astrid tijdens die uitzending correct gehandeld. Urbanice werd misbruikt door de rapper die aan het einde van zijn optreden slogans begon te roepen die kunnen aanzetten tot haat. Hierop hebben de dj’s beslist de micro dicht te draaien. Daarna zijn ze op een respectvol­le manier met hem in dialoog gegaan. Dat vertrouwen werd geschonden doordat de rapper en z’n entourage dit gesprek in het geheim hebben gefilmd, en hier vervolgens een gemanipule­erde montage van hebben verspreid. Dit getuigt niet van respect. MNM en VRT benadrukke­n dat de MNMdj’s Brahim en Astrid integer en correct te werk zijn gegaan, we beschouwen hiermee de zaak gesloten.’

Gesloten? Niet helemaal. Wie naar de officiële video van het nummer ‘Money tot de dood’ kijkt, merkt dat de kreet ‘Fuck de zionisten!’ meteen aan het begin van het nummer zit. VRTwoordvo­erder Hans Van Goethem kan bevestigen dat Bizzy Blaza in de MNMstudio het nummer niet zo heeft ingezet. Maar hij heeft wel de rest van de tekst gebracht, en die is eigenlijk veel erger dan die ene kreet. We citeren met frisse tegenzin uit de eerste strofe: ‘Ik kan niet hangen met een juif.’ En uit het refrein: ‘Ik wil money tot de dood. Ik wil money als een motherfuck­ing Jood. Voor centen wil ik bloeden, ik wil money als die joeden met hoge hoeden.’ Nog? Uit de laatste strofe: ‘Zie ze lopen net als Joden achter iedere munt.’

Screening geen sinecure

Die ene kreet kun je nog als een politiek antiIsraël­isch statement beschouwen, de rest van het lied is ranzig racisme. ‘Achteraf beschouwd is dit inderdaad een inschattin­gsfout. De redactie geeft ook toe dat ze uit dit voorval leert’, zegt Van Goethem. ‘Het is een moeilijk evenwicht: Urbanice wil jonge hiphoparti­esten een podium bieden, en de teksten in dat genre zijn vaak op het randje. In die context kun je wat verder gaan dan anders, ook omdat het een laatavondp­rogramma is. Het is geen sinecure om alles wat binnenkomt in detail te screenen. Maar waar de grens ligt, blijft duidelijk: geen oproepen tot haat of discrimina­tie.’ (th)

HANS VAN GOETHEM woordvoerd­er VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium