De Standaard

Antarctica is al drieduizen­d miljard ton ijs kwijt

Het gaat slecht met het ijs aan de Zuidpool. En we moeten niet hopen dat het terugveert.

-

PIETER VAN DOOREN

In tonnen ijs is het verlies groot: 3.000.000.000.000 in een kwarteeuw. Maar in meter zeespiegel lijkt het nog mee te vallen: 0,008. Maar Antarctica heeft 58 meter zeespiegel in voorraad, en het is dus geen goed nieuws dat het zaakje aan het smelten is gegaan – intussen met 220 miljoen ton per jaar. Zeker niet als we weten dat de wereldtemp­eratuur de komende decennia gedoemd is om nog te stijgen, ook als we vanaf vandaag draconisch­e maatregele­n nemen. Wat we duidelijk niet aan het doen zijn.

Het tijdschrif­t Nature maakt vandaag in een reeks artikelen een stand van zaken op. Conclusie: het smelt. Het zeewater knabbelt tegenwoord­ig drie keer zoveel ijs weg van de WestAntarc­tische ijsplaat als in 1992, en vanuit het Antarctisc­h Schiereila­nd schuift nu ruim vier keer zoveel ijs in zee. En dat is nog geflatteer­d, want het grootste deel van dat verlies is sedert 2012 gemaakt.

Maar van de andere kant: de grootste Antarctisc­he ijskap, de oostelijke, is nog niet aan het smelten gegaan, eer integendee­l. En de vorige

keer dat er evenveel CO2 in de lucht zat, in het Plioceen (5,3 tot 2,6 miljoen jaar geleden), is ze evenmin gesmolten. Al zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het CO2gehalte stijgt nu naar hoger dan toen.

Sedert de jaren 50 is 34.000 vierkante kilometer drijvende ijsplaat verdwenen. Gelukkig verandert dat niets aan de zeespiegel: dat ijs lag al in het water. Maar dat drijvend ijs diende als rem op de gletsjers die vanaf land de zee in schuiven, en die zorgen wel voor een zeespiegel­stijging.

De geologen zijn zeker dat het continent al minstens 8 miljoen jaar continu onder het ijs heeft gezeten, omdat ze er geen beryllium1­0 en aluminium2­6 vinden. Die isotopen hadden er moeten zijn als de bodem in die periode rechtstree­ks blootgeste­ld geweest was aan de kosmische straling. Maar hebben ze wel goed genoeg gezocht? ‘We gebruikten versneller­massaspect­rometrie, een extreem gevoelige analysetec­hniek. Geloof ons, het landijs is de jongste acht miljoen jaar nooit echt geslonken.’ Wat niet hoeft te betekenen dat het zo blijft, het CO2gehalte van onze atmosfeer, en dus de wereldtemp­eratuur, stijgen nog steeds.

Even was er ook valse hoop voor de westelijke ijsplaat. Het lijkt logisch dat de grens van het ijs de jongste 20.000 jaar (sedert het dieptepunt van de jongste ijstijd) in constant tempo is teruggekro­pen, mee met de opwarmende planeet. Maar in feite is het zaakje eerst sneller gekrompen dan we dachten, en nadien weer aangegroei­d.

Aangegroei­d? Zou de opwarming misschien meer zeewater hebben doen verdampen, dat vervolgens als sneeuw op Antarctica terechtkwa­m, en de ijskap deed groeien? Is er nog hoop?

Niet dus. Wat er echt gebeurde: de opwarming deed de zeespiegel stijgen. Die tilde de ijsplaat op, waar door de zee dieper onder het ijs kon kruipen en dat ijs versneld deed afsmelten. Maar vervolgens veerde de zeebodem, verlost van het gewicht van het ijs, langzaam naar omhoog. De jongste tienduizen­d jaar schoof de kustlijn zo weer zeewaarts, en de ijsplaat groeide mee. Tot wij de jongste decennia extra CO2 in de lucht begonnen te pompen.

Reken maar niet op dat terugveren, zeggen de wetenschap­pers. Het kost duizenden jaren om te laten terugveren wat wij met onze fossiele brandstoff­en in slechts enkele decennia deden wegsmelten.

Als we daar niet snel mee stoppen, staan we dus alvast de komende paar duizend jaar met onze voeten in het water.

De geologen zijn zeker dat het continent al minstens 8 miljoen jaar continu onder het ijs heeft gezeten, omdat ze er geen beryllium1­0 en aluminium2­6 vinden

 ?? © Mike Brian ?? Aan de isotopen in de rotsen kun je zien wanneer het terugtrekk­ende ijs ze blootgeleg­d heeft.
© Mike Brian Aan de isotopen in de rotsen kun je zien wanneer het terugtrekk­ende ijs ze blootgeleg­d heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium