De Standaard

Zoek de mol

-

Staand: Linda (Art. 14), Petra (Aulnenhof), Peter (Molmento), Ignace (Aulnenhof) en Marc (Art. 14). Zittend: Kristien (Molmento) en Alain (Lithium).

Vandaag wordt het WK voetbal op gang gefloten, maar maandag begon op VTM al het Belgisch kampioensc­hap bed and breakfast. Het prin cipe van Met vier in bed kent u wellicht: vier uitbaters van een B&B gaan bij elkaar logeren en quoteren, en als alle scores geteld zijn, wordt op het einde van de week de trofee van de beste B&B uitgereikt.

De eerste drie zijn ondertusse­n getest: Lithium, Art. 14 en Molmento. Molmento? Ja, die ligt in Mol. Hebt u ’m? En ook over de naam Art. 14 is nagedacht. Of toch een beetje. ‘Ze hadden tegen mij gezegd: het is heel belangrijk dat je begint met een a, Googlegewi­js’, legde gastvrouw Linda uit, en geen van haar gasten merkte op dat Google zijn zoekresult­aten niet alfabetisc­h rangschikt. ‘Maar verder heeft artikel 14 geen diepere betekenis. De 14 is ons huisnummer.’ En Lithium dan? ‘We wilden onze B&B eerst Nirvana noemen’, aldus Alain. ‘Dat is de allerhoogs­te vorm van ontspannin­g. Maar omdat iedereen dan misschien een Thaise tempel zou verwachten, werd het “Lithium”. Dat is een batterij die je kan blijven opladen en ontladen.’ ‘De klanken doen inderdaad heel erg zen aan’, zei Kristien van Molmento. En niemand merkte op dat ‘Lithium’ eigenlijk een liedje is van Nirvana waarvan de klanken allesbehal­ve zen aandoen.

Marc van Art. 14 werd trouwens ook niet zen toen hij in Lithium op zijn ka mer kwam. Want er zitten zoveel snuf jes in dat je ze moet bedienen met een iPod. ‘Ik weet niet wat je hiermee moet doen’, zei hij vertwijfel­d kijkend naar die iPod. Waarna hij hem doorgaf aan zijn vrouw.

En zo verkenden de gasten elkaars etablissem­enten, wreven ze met hun vingers over kasten om te zien of er stof op lag, hadden ze hun mening over het interieur (‘Ik zou iets authentiek­s hangen in plaats van deze foto. Iets geschilder­d of zo.’) en beoordeeld­en ze de badkamers (‘Enig minpunt: de zeep hangt aan de douche vast. Nu kan ik ze niet meenemen naar huis.’).

Ook over het eten werd een boompje opgezet: ‘Het witlof smaakt nog naar écht witlof. Helemaal niet bitter.’ En niemand merkte op dat écht witlof net wel bitter smaakt. Net zo bitter als die opmerking van Alain over de uitbaters van Molmento, die allebei voor de stad Geel werken. ‘Ik ben verrast dat zij dit combineren met een fulltime job. Maar zonder denigreren­d te willen doen: ik denk dat een fulltime job op de gemeente niet te vergelijke­n is met een andere fulltime job.’

Het was een van de weinige venijnige kritieken in dit traag voortkruip­ende programma, waarin iedereen poeslief is en er meer sterren worden gegeven dan er onder dit artikel staan. Ignace over Lithium: ‘Dit was een once in a lifetime experience.’ Petra: ‘We komen zeker terug.’ En niemand die opmerkte dat once in a lifetime maar een

keer in je leven is.

De deelnemers geven meer sterren dan er onder dit artikel staan

Met vier in bed.

 ?? © vtm ??
© vtm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium