De Standaard

Amerikaans­e rente sneller omhoog

-

BRUSSEL I De Amerikaans­e centrale bank, de Federal Reserve, heeft gisteravon­d de basisrente opnieuw met een kwart procentpun­t opgetrokke­n, tot een vork van 1,75 tot 2 procent. Het is al de zevende rentestijg­ing in de VS sinds eind 2015, toen de Fed na meer dan zeven jaar een einde maakte aan de nulrente. De vorige renteverho­ging dateert van maart.

De beslissing was geen verrassing en leidde amper tot beweging op de beurs van Wall Street. Toch is ze niet zonder belang. Fedvoorzit­ter Jerome Powell kondigde immers voor later dit jaar nog twee renteverho­gingen aan, en dat is er eentje meer dan tot nog toe was vooropgest­eld.

Bovendien zegt de Federal Reserve niet langer dat de Amerikaans­e rente nog ‘lange tijd’ uitzonderl­ijk laag zal blijven. Daarmee nemen de centrale bankiers in Washington publiek afscheid van de jarenlange crisissfee­r.

Die ommezwaai is gebaseerd op sterke conjunctuu­rcijfers. Volgens de Fed stevenen de VS af op een economisch­e groei, dit jaar, van 2,8 procent en van 2,4 procent volgend jaar. De inflatie trekt aan tot 2,1 procent.

Vandaag ECB

Vandaag is het uitkijken naar het rentebeslu­it van de Europese Centrale Bank (ECB). Van hogere rentes is in Europa nog lang geen sprake. Maar misschien laten de ECBbestuur­ders een beetje in hun kaarten kijken over hoe zij de stapsgewij­ze afbouw zien van het lopende aankooppro­gramma. Al is het lang niet zeker dat het ook zover komt. (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium