De Standaard

Hoe hoge kosten te vermijden?

-

Ken uw verbruik. Zorg dat u op de hoogte blijft van uw mobiel dataverbru­ik. Proximus en Telenet bieden hiervoor een speciale app aan, en sturen hun klanten gratis sms’jes met informatie over het verbruikte en nog resterende datavolume. Proximus beperkt uw buitenland­s surfverbru­ik buiten bundel automatisc­h tot 60 euro.

Beperk uw verbruik. Geef niet toe aan de drang om voortduren­d uw mails te lezen of uw facebookac­count met zomerkiekj­es te updaten. Zet uw gpsapp alleen aan als u echt de weg moet zoeken en sluit zo veel mogelijk allerlei apps af die u thuis gebruikt, maar op vakantie niet (en die voortduren­d data downloaden zolang uw smartphone aan staat). Als u toch online wil gaan, vermijd dan het klassieke 3G of 4Gnetwerk, maar zoek verbinding met een wifihotspo­t, of gebruik bijvoorbee­ld het wifinetwer­k in uw hotel. Telenet biedt de optie aan om uw surf of belbereik tijdelijk te blokkeren.

Verbruik helemaal niets. Geniet van uw vakantie en kies voor de meest drastische oplossing, want die levert ook de grootste besparing op: zet uw smartphone helemaal uit.

Verbruik extra met een reispas. Bij marktleide­r Proximus kunnen vakantiega­ngers hun gewone tariefplan tijdelijk met een speciale buitenland­optie uitbreiden. Zo is er Daily Travel Passport, een formule waarmee u voor een dagprijs van 5 euro (incl. btw) 20 minuten kan bellen of gebeld worden, 20 sms’jes kan sturen en 80 MB data kan verbruiken. Ja, u betaalt extra, maar in ieder geval minder dan met het standaardt­arief. (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium