De Standaard

Pensioensp­aren: beter small of large?

U kunt dit jaar, voor het eerst, kiezen tussen twee formules van pensioensp­aren. Waarin verschilt de nieuwe versie van de oude? En welke keuze is het meest interessan­t?

- FRIDA DECEUNYNCK

Sinds 9 april heeft u twee opties om aan pensioensp­aren te doen. Ofwel stort u tot 960 euro, met de oude belastingv­erminderin­g van 30 procent. Ofwel kiest u voor het verhoogde plafond van 1.230 euro, met een belastingv­erminderin­g van 25 procent.

Uitgedrukt in euro’s valt de grootste belastingw­inst te realiseren met een storting van 1.230 euro. Daarmee kunt u 307,50 euro belasting besparen, terwijl dat met een storting van 960 slechts 288 euro is. En uiteraard bouwt u met het verhoogde plafond ook de grootste pensioensp­aarpot op.

Toch lopen de Belgen voorlopig niet warm voor het nieuwe plafond van 1.230 euro. Bij Axa Bank koos tot nu toe amper 12 procent van de pensioensp­aarders voor het hogere maximumbed­rag. Dat is zelfs minder dan de inschattin­g van 15 procent door het Rekenhof.

Axa Bank stelt vast dat vooral jonge mensen het liever bij het oude houden. Van de pensioensp­aarders jonger dan 35 jaar kiest minder dan 10 procent voor het maximum van 1.230 euro. Bij de 55plussers loopt dat op tot 19 procent. Ook bij Belfius zijn het voor meer dan de helft 50plussers die voor het verhoogde plafond opteren.

Waar moet u op letten om een keuze te maken?

1. Ouder dan 60? Kies voor het hoge plafond

Bent u ouder dan 60 en werd de eindbelast­ing al ingehouden van uw pensioensp­aarrekenin­g? Dan is de rekening snel gemaakt. Met een storting van 1.230 euro spaart u per jaar 19,50 euro meer belasting uit en krijgt uw pensioenka­pitaal de grootste boost. Bovendien bent u later geen eindbelast­ing meer verschuldi­gd. Heeft u het geld weer nodig, dan kunt u het bovendien op ieder moment belastingv­rij weer opnemen.

Pas wel op: bent u pas na uw 55ste gestart met pensioensp­aren, dan wordt de eindbelast­ing pas ingehouden op de tiende verjaardag van het contract. Uw kapitaal is dan geblokkeer­d tot de belasting is ingehouden.

2. Weeg een hoger rendement af tegen een groter eindkapita­al

Bent u jonger dan 60, dan geniet u een fiscaal voordeel, maar moet u later ook eindbelast­ing betalen. Alles bij elkaar ligt uw netto

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium