De Standaard

Telt ereloon van de architect als beroepskos­ten?

- Wim Putzeys, Wolters Kluwer Lees ook belastingv­ragen op: standaard.be/belastinge­n Koen Janssens, Wolters Kluwer

In de verdragen met Spanje en Frankrijk bedraagt ze 15 procent voor gewone dividenden.

Heeft de Spaanse of Franse fiscus te veel roerende voorheffin­g ingehouden? Dan hebt u recht op teruggave van (een deel van) de bronheffin­g. Dat moet u vragen aan de bronstaat (Frankrijk of Spanje), met een formulier dat u kosteloos bij de Belgische fiscus kan aanvragen. Mijn partner en ikzelf werken enkele dagen per week thuis, in het bureau in onze nieuwbouww­oning. Kan ik het ereloon van de architect – 25.000 euro over drie jaar – recuperere­n als beroepskos­ten?

U kunt alle kosten van uw woning inbrengen als beroepskos­ten. Niet alleen de financieri­ng of bijvoorbee­ld de verwarming, maar ook de kosten van de architect. Weliswaar in verhouding tot het aandeel van de bureauruim­te in de totale oppervlakt­e van de woning. In dit geval is dat 8% van de totale kosten.

Dat alles in de veronderst­elling dat de bureauruim­te uitsluiten­d profession­eel gebruikt wordt. Als de ruimte ook nog privé gebruikt wordt, moet het bedrag van de ingebracht­e kosten naar verhouding verminderd worden. Bijvoorbee­ld: als de ruimte 50% van de tijd privé gebruikt wordt, mag u slechts 4% in plaats van 8% inbrengen.

Het ligt voor de hand dat de fiscus argwanend zal zijn als u beweert dat de ruimte nooit privé ge bruikt wordt. En dat een 50/50verhoudi­ng gemakkelij­ker zal ‘passeren’ dan 90/10. Omdat het gebruik van de kamer nooit exact te meten is, aanvaardt de fiscus een realistisc­he en billijke schatting. Daarom is het best om een bewijsstuk te hebben waaruit blijkt dat u (een deel van de tijd) thuis werkt, zoals een attest van de werkgever.

Opgelet: alleen de kosten van het jaar zelf kunnen worden ingediend. Een architecte­nhonorariu­m van drie jaar geleden is (fiscaal) onherroepe­lijk verloren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium