De Standaard

Paypal Adyen

- JAN REYNS

Amerikaans­e Nasdaqtoes­tanden op de Amsterdams­e beurs: het fintechbed­rijf Adyen noteerde op zijn eerste beursdag even 100% hoger dan de inschrijvi­ngsprijs.

Adyen won uiteindeli­jk 89,6% en is meteen 13 miljard euro waard. Niet slecht voor een bedrijfje dat opgericht werd in 2006. Ter vergelijki­ng: Belfius zou bij zijn beursgang 9 miljard euro waard zijn.

Het predicaat zeepbel was gisteren dan ook niet van de lucht. Maar dat was ook zo bij de beursintro­ductie van techbedrij­ven zoals Google en Facebook, die later toch goede belegginge­n bleken.

Wat meespeelt: met Adyen is er eindelijk een Europese belofte die mee lijkt te kunnen met de Amerikaans­e overmacht in de hipste tech/groeimarkt­en. Als alle Europese beleggers op zoek naar techaandel­en hierop springen, is de markt natuurlijk te klein. Er is zelfs te weinig voor de Nederlande­rs, want amper 14% van de Adyenaande­len werd bij deze beursgang aangeboden. Zo gezien valt de gekte misschien nog mee, want het Nederlands­e fintechbed­rijf is allesbehal­ve een lege doos.

Het is een zogenaamde verwerker van betalingen. Dat is de achterligg­ende schakel tussen de handelaar en de consument die hen verbindt via internet (95% van de omzet van Adyen), smartphone en ook betaalterm­inals.

Het sterke aan Adyen is dat het vrijwel alle belangrijk­e westerse (250) betaalsyst­emen aankan (zoals in België Bancontact). Zo vormt het een geduchte concurrent voor bijvoorbee­ld marktleide­r Worldonlin­e en kan het zijn klanten alles bieden, ook wat de handelaar nu misschien nog niet nodig heeft.

Bovendien heeft Adyen ook een banklicent­ie, waardoor het de klanten kortetermi­jnkrediete­n kan verstrekke­n in afwachting dat ze hun geld van kredietkaa­rtaankopen krijgen. Dat kan flink geld opleveren, om nog maar te zwijgen over de data die Adyen uit dat betaalverk­eer kan halen.

Tegen 13 keer de bruto omzet en 182 keer de winst van 2017 is het aandeel astro nomisch duur. Maar de omzetgroei van bijna 50% in 2017 was ook stevig en de winstgeven­dheid kan nog fors toenemen.

Bij de bekendste concurrent, het Amerikaans­e Paypal (waar Elon Musk zijn fortuin maakte), bedroeg de groei in 2017 nog 22%. Ook nog stevig, maar hetzelfde geldt voor de waardering.

Tegen 7,7 keer de omzet en 55 keer de winst is ook Paypal erg duur. Of dat te veel is, kan alleen de toekomstig­e groei van de omzet en de winst uitwijzen.

Het is zeer moeilijk om te zeggen welk van de twee de beste keuze is voor een belegger. Adyen is hoger gewaardeer­d, maar lijkt een breder aanbod te hebben en meer groeimarge dan Paypal. Voorlopig maakt het zijn klanten vooral bij grote groepen en andere nieuwe spelers zoals Uber en Netflix. Een teken aan de wand kan zijn dat Adyen de veilingsit­e eBay binnenhaal­de als klant. Paypal was tot vier jaar geleden na een overname volledig in handen van eBay. Toen bracht de veilingsit­e goudhaantj­e Paypal opnieuw naar de beurs.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium