De Standaard

Schadelijk­e rupsen bedreigen camping van festival Werchter

Rupsen hebben hun zinnen gezet op de plaats waar Werchterse festivalga­ngers hun tenten opslaan. Het gemeentebe­stuur zoekt naar een doeltreffe­nde oplossing.

- VAN ONZE MEDEWERKER ERIK VAN EYCKEN Ook in deze dreef moeten zijn en uit de buurt van de rups blijven.

WERCHTER/ROTSELAAR I Camping Klokkeberg, een van de belangrijk­e campings voor de festivalzo­mer van Werchter, en het dreefje dat aan de camping paalt, kreunen onder een plaag van eikenproce­ssierupsen. Een buurman merkte het probleem op en plaatste alvast een waarschuwi­ngsbord.

‘Langs deze dreef komen niet alleen festivalga­ngers. Ook fietsers en wandelaars met jonge kinderen komen hierlangs. Samen met andere buren heb ik enkele dagen geleden de betrokken gemeenteli­jke dienst ingelicht, maar we kregen nog geen antwoord. We bedoelen dit allemaal goed, want die rups kan gevaarlijk zijn voor mensen wanneer hij in aanraking komt met de huid. De meest voorkomend­e gevolgen zijn een branderig gevoel, irritatie, koorts, duizelighe­id en braken.’

De man weet zeker dat het over de eikenproce­ssierups gaat, omdat hij, naar eigen zeggen, gedetaille­erde foto's stuurde naar een forum met onder meer professore­n. ‘Met het blote oog zag ik al dertig haarden. Sommige nesten zitten goed verborgen onder de bladeren. Vermoedeli­jk zijn het er meer. De eiken hellen over naar de camping en verspreide­n zich snel. Het is de eerste keer dat ik dat hier zie’, zegt de buurtbewon­er.

Deze week nog actie

Eigenaar van de camping Jos Van Vlasselaer maakt zich weinig zorgen. ‘Ik merkte er nog niets van. Op de camping zelf staan weinig eiken, alleen aan de buitenkant­en van het domein.’ Toch neemt het gemeentebe­stuur van Rotselaar de zaak ter harte. Nog voor de start van Werchter Boutique dit weekend belooft schepen van Milieu Carine Goris (CD&V) iets te ondernemen. ‘We kregen inderdaad verschille­nde klachten binnen’, zegt ze.

‘We sturen nu een specialist van een externe firma om ter plaatse alles grondig en snel te evalueren. De opdracht werd in ieder geval door onze milieudien­st doorgegeve­n.’

Algemeen belang

‘De bomen bevinden zich op privéterre­in, maar ze hellen over naar een publieke dreef. Daarom is het onze taak om in te grijpen en de rups te vernietige­n. Of de eigenaar mee zal moeten betalen voor deze kosten moeten we nog bekijken. Daar kunnen we nu nog geen uitsluitse­l over geven. In eerste instantie worden de haarden uitgeroeid om publieke veiligheid­sredenen. Uit algemeen belang, zo zou je het ook kunnen zeggen.’

Inmiddels zijn op het voetbalvel­d van de camping al de eerste kampeerder­s gespot. ‘Het wordt een druk weekend. Hopelijk kan iedereen er met volle teugen en zonder rupsen van genieten’, zegt de bezorgde buurman nog.

‘We sturen specialist van externe firma ter plaatse die alles grondig en snel zal evalueren’

CARINE GORIS Schepen van Milieu

 ?? © evb ?? voorbijgan­gers waakzaam
© evb voorbijgan­gers waakzaam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium