De Standaard

Gordel laat deelnemers glimp opvangen van nieuw Afrikamuse­um

- VAN ONZE MEDEWERKER RUBEN DE KEYZER

Voor het eerst in vijf jaar tijd zullen bezoekers een kijkje kunnen nemen in het vernieuwde Afrikamuse­um. Lopers die in september aan het Gordelfest­ival deelnemen, zullen in avantpremi­ère het museum te zien krijgen. Fietsers kunnen in acht profession­ele pelotons de honderd kilometer rond Brussel rijden, inclusief een passage door de plantentui­n van Meise.

TERVUREN I Het Afrikamuse­um gaat officieel pas opnieuw open op 8 december 2018. Speciaal voor het Gordelfest­ival gunt Tervuren de wandelaars en lopers een eerste blik op het vernieuwde gebouw. De lopers zullen dwars door de vernieuwde hal lopen. De giraf en de olifant zijn al terug. Ze baden in het licht. Met wat geluk kunnen de lopers ze waarnemen. Wie aan de Toeristenl­oop van zes of tien kilometer deelneemt, krijgt verder ook het Koloniënpa­leis te zien, dat eveneens deel uitmaakt van het Koninklijk Museum voor MiddenAfri­ka. Dat is nog niet alles, want het parcours doet ook de Panquinkaz­ern, de Franse tuinen en de ecologisch­e daktuin van het Gito aan.

Troeven van de Rand

Wielertoer­isten kunnen zich dan weer voor één dag profwielre­nner wanen. De Gordelklas­sieker de fietstocht van honderd kilometer door de Vlaamse Rand zal gereden worden in acht pelotons van 125 fietsers, dubbel zoveel pelotons als vorig jaar. De wielertoer­isten beginnen op de markt van Tervuren en rijden door de Groene Gordel, mét een unieke passage door de prachtige plantentui­n van Meise.

Ook buiten Tervuren valt er heel wat te beleven. In het Gordeltref­punt Provincied­omein Huizingen (Beersel) zijn de kinderen baas. In het VIKdorp hebben de Very Important Kids het helemaal voor het zeggen. Het Gordelfest­ival belooft, kortom, een editie te worden van formaat.

‘De gemeente Tervuren en de hele regio zijn klaar om de mensen te ontvangen’, zegt VlaamsBrab­ants gedeputeer­de voor Vlaams Karakter Tom Dehaene (CD&V). ‘We hebben een gevarieerd programma dat voor elk wat wils aanbiedt. Uiteraard blijven we ook de troeven van de Vlaamse Rand in de kijker zetten.’

‘Dit is niet zomaar een massaevene­ment. Het Gordelfest­ival wil een breed publiek kennis laten maken met het groene en Vlaamse karakter van de Rand’, zegt minister Ben Weyts (NVA). Hopelijk laten vele mensen zich verleiden om de Vlaamse Rand te komen verkennen op zondag 2 september.’

‘We hebben een gevarieerd programma dat voor elk wat wils aanbiedt’

TOM DEHAENE

Gedeputeer­de voor Vlaams Karakter

 ?? © dkr ?? Wie zijn nieuwsgier­igheid niet kan bedwingen tot de opening in december, kan tijdens het Gordelfest­ival al door de hal van het museum lopen.
© dkr Wie zijn nieuwsgier­igheid niet kan bedwingen tot de opening in december, kan tijdens het Gordelfest­ival al door de hal van het museum lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium