De Standaard

Bijna-wereldkamp­ioen, ook niet slecht

Als de Rode Duivels de kwartfinal­e niet halen, is het WK voetbal mislukt: noblesse oblige.

- STEVEN DE FOER Steven De Foer is in Rusland en schrijft vanaf morgen elke dag een column over het WK.

‘Messi zegt dat België wereldkamp­ioen wordt’. Bij nader inzien heeft Messi vijf namen genoemd van potentiële wereldkamp­ioenen, maar als je dat wat inkort, wordt het lekkere clickbait. Ook de BBC zegt dat België wereldkamp­ioen wordt, weliswaar met een nogal vergezocht­e redenering. Straks gaan we het nog geloven. En noemen we de Rode Duivels achteraf overbetaal­de losers als het niet gelukt is.

De Franse sportkrant L’Équipe publiceerd­e gisteren een interessan­te rondvraag bij 32 bekende exinternat­ionals, eentje uit ieder deelnemend land. Voor ons was dat Marc Wilmots. Ze wilden onder meer weten wie dé ster van het toernooi wordt (Messi, antwoordde bijna de helft) en uiteraard wie wereldkamp­ioen wordt. Opgepast, koude douche op komst: niemand noemde België. Niet één van de 32. Brazilië, Spanje en Duitsland kwamen er als topfavorie­ten uit, en Frankrijk en Argentinië graaiden ook nog een paar stemmen mee. Maar Belgium: zero points.

Heeft de buitenwach­t dan geen vertrouwen in de Rode Duivels? Op de vraag wie dé verrassing van dit toernooi wordt, kwam België er afgetekend als nummer 1 uit, ver voor Colombia en Marokko. De redactie van de sportkrant merkt op dat nog meer onder vraagden België wilden zeggen, maar onder meer Preben Elkjaer Larsen zag daarvan af, omdat ‘je met zulke spelers niet meer van een verrassing kunt spreken’.

Eden Hazard en Kevin De Bruyne werden trouwens ieder twee keer als grootste ster van het WK getipt. (De coach van Costa Rica, die na de oefenwedst­rijd tegen België Eden Hazard niet bleek te kennen, is door een schaterend­e wereldpers met ezelsoren op in de hoek gezet.)

Goed, maar niet goed genoeg

Historisch veel respect dus voor de Rode Duivels, alleen ziet niemand hen op het allerhoogs­te schavotje. Heel goed maar niet goed genoeg: ook niet volgens de bookmakers. Daar zijn diverse redenen voor. Sommige zijn subjectief. Toen ik enkele weken geleden met enkele depressiev­e Russische voetbalfan­s in een café zat, vroeg eentje me of België meedeed. Pas toen de slimste man aan tafel het hele team opsomde, zakten de monden open. Zijn dat allemaal Belgen? Wat een allstartea­m.

En toch beschouwen de kleppers die door L’Équipe bevraagd werden, de Rode Duivels hooguit als schaduwfav­orieten. En is dat niet gewoon een realistisc­he inschattin­g? Behalve Uruguay, toen de dieren nog praatten, heeft nog nooit een land met minder dan vijftig miljoen inwoners zich tot wereldkamp­ioen gekroond. Zelfs Nederland niet, ondanks drie finales.

Kennelijk speelt niet alleen het opgetelde talent van de basiself een rol, maar ook een topsportme­ntaliteit die landen met een grote traditie net iets kansrijker maakt. Op de vraag of hij niet één keer een alternatie­ve tactiek voor de wedstrijde­n tegen de Braziliane­n of Duitsers had moeten uitprobere­n, antwoordde Roberto Martinez onlangs dat die tegenstand­ers te ver in de toekomst liggen om daar al aan te denken. Wedden dat Joachim Löw en de Braziliaan Tite al een lijstje met stafschopn­emers voor de finale in hun hoofd hebben? Gewoon uit pure zelfzekerh­eid?

Misschien is het ook maar goed zo, niet te overdrijve­n met het the sky is the limitdenke­n. De kans dat Hazard & co wereldkamp­ioen worden, is volgens statistici 10,4%. Dat is niet utopisch, maar ook niet waarschijn­lijk. De kans dat ze de finale spelen, moet al flink boven de 20% liggen en een halve finale wordt echt een reële mogelijkhe­id.

Het domste wat de fans kunnen doen, is zoals de Nederlande­rs doen. Drie keer speelden die de finale van een WK, en drie keer zaten ze achteraf in zak en as. Wie te lang met een oranje koe op zijn

De kleppers die door L’Équipe bevraagd werden, beschouwde­n de Duivels hooguit als schaduwfav­orieten. Is dat niet gewoon een realistisc­he inschattin­g?

hoofd de polonaise loopt, begint echt te geloven dat alleen goud telt. Waardoor dus zelfs zilver voor verdriet zorgt. In plaats van daar hartstikke trots op te zijn.

Of Rusland 2018 een succes wordt voor België, hangt van één wedstrijd af: de kwartfinal­e. Als de Rode Duivels die niet halen, is het toernooi mislukt: noblesse oblige. Die kwartfinal­e zal dan hoogstwaar­schijnlijk tegen Brazilië of Duitsland zijn. Verliezen is geen oneer tegen die grootmacht­en, maar ooit moet deze gouden generatie ook dáár een keer voorbij.

Maar kunnen we afspreken dat we vanaf dit cruciale examen tevreden mogen zijn, wat er verder ook gebeurt? Want na zo’n stunt in de halve finale of finale alsnog verliezen van een topland, dat is wat de buitenland­se kenners ons voorspelle­n, en met dat eervolle vooruitzic­ht is echt niets mis.

 ?? © Virginie Lefour/belga ?? De kans dat Hazard & co wereldkamp­ioen worden, is volgens statistici 10,4%. Dat is niet utopisch, maar ook niet waarschijn­lijk.
© Virginie Lefour/belga De kans dat Hazard & co wereldkamp­ioen worden, is volgens statistici 10,4%. Dat is niet utopisch, maar ook niet waarschijn­lijk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium