De Standaard

Nieuwighed­en op het WK

-

De Fifa leidde dertien videorefs op en we krijgen hen ongetwijfe­ld weleens te zien. Niet live vanuit het busje – dat is er niet – maar vanuit het zenuwcentr­um in Moskou, waar elke VAR beschikt over drie assistente­n en vier operatoren. Opvallend: ook daar dragen ze hun arbiterplu­nje. ‘Als je er als een bediende gaat zitten met pak en das, zweet je je kapot’, zegt Pierluigi Collina, scheidsrec­htersbaas van de FIFA. ‘Bovendien moeten ze zich betrokken voelen bij de wedstrijd en hun taak. Ze moeten zich op en top scheidsrec­hter voelen. Die kledij is een mentale steun.’

Een lijnrechte­r die niet vlagt

Ook al bent u zeker dat een speler buitenspel stond, er is mogelijk een reden waarom de lijnrechte­r niet heeft gevlagd. ‘Dat betekent niet dat hij blind is’, zegt Collina. ‘Ze kregen de instructie om, als het nipt is, de vlag naar beneden te houden. Als het dan toch offside is, kunnen we een goal nog annuleren via de VAR.’ In elk stadion hangen twee buitenspel­camera’s, er is telkens één assistentV­AR die enkel op offside focust én er is een nieuw hoogtechno­logisch 3Dsysteem om de buitenspel­lijn minutieus te trekken. De Fifa voorziet de commentato­ren en kijkers ook van herhalinge­n om de beslissing te duiden.

Een bordje met 10 minuten extra tijd

Dat het soms een tijdje duurt voor ref en videoref samen tot een beslissing komen, weten we al. De Fifa vindt dat geen probleem. ‘We zullen alle tijd nemen om bijvoorbee­ld te zien of het daadwerkel­ijk een rode kaart is’, zegt Massimo Busacca, de collega van Collina. ‘Als het nodig is, mag de videoref zelfs tien minuten naar een situatie kijken.’ Hij wil ook dat elke seconden die verloren gaat, wordt bijgeteld. De toegevoegd­e tijd kan in sommige matchen dus serieus oplopen. Een extra spannend element: hoeveel minuten staan er op het bordje van de vierde man?

Een medische rode kaart

Voor het eerst werkt de Fifa ook met een videoarts. Eén teamarts per land – bij België is dat Kris Van Crombrugge – neemt net als de videoref plaats achter het scherm. Als een speler dan geblesseer­d uitvalt, kan iemand hem op het veld verzorgen en kan de videoarts de (vertraagde) beelden herbekijke­n en via de oortjes advies geven. Als hij binnen de drie minuten vaststelt dat een speler mogelijk hersenscha­de heeft opgelopen, kan hij hem een zogenoemde ‘medische rode kaart’ geven en laten vervangen. (dvd)

BRUSSEL I Spanje leefde in zijn base camp in Krasnodar ontspannen toe naar de kraker tegen Portugal – morgenavon­d in Sotsji. Wat wil je, onder Julen Lopetegui was de ploeg na twintig duels nog altijd ongeslagen, Sergio Busquets was intussen fit, de enige overgeblev­en vraag was: wie staat in de spits? Gisteren werd de vraag plots: wie staat aan het roer? Julen Lopetegui, die drie weken geleden nog had bijgeteken­d, niet meer.

En zo zit vooral Portugal in een zetel. Dat klopte vorige week Algerije met een vlotte 30 en keek gisteren vanuit Moskou geamuseerd toe hoe de onrust bij zijn tegenstand­er exponentie­el toenam. Vooral Cristiano Ronaldo had natuurlijk aandacht voor de ontwikkeli­ngen bij Spanje. Hij moet binnenkort om de tafel met de ontslagen bondscoach, wanneer die zijn petje van Real Madrid opzet.

Daags nadat Lopetegui zich had geout als nieuwe coach Real, kreeg de 51jarige Spanjaard vroegtijdi­g zijn ontslag. De spelers deden nochtans hun best om bondsvoorz­itter Luis Rubiales op andere gedachten te brengen, de Madrilenen – Isco, Carvajal, Nacho,... – op kop. Sergio Ramos, aanvoerder van De Koninklijk­e, had hen al enkele dagen geleden ingelicht dat Lopetegui hun (club)coach zou worden, en zij zagen er geen graten in dat hij bleef tot na het WK. De vele discussies maakten dat de persconfer­entie etegui vinden. ‘Dit ontslag leidt tot onnodige onrust’, zegt Eric Van Meir. De voormalige Belgische internatio­nal weet waarover hij spreekt. Vlak voor de Rode Duivels in 2002 naar het WK in Japan en ZuidKorea trokken, vertelde Robert Waseige aan zijn spelers dat hij al bij Standard had getekend. ‘We zaten toen op de bus, dat was een beetje raar. Maar voor Julen Lopetegui (l.) werd vervangen door Fernando Hierro. ons was dat geen enkel probleem. De pers maakte daar een zaak van, maar als spelers hebben we daar tijdens het toernooi nooit last van gehad. Een trainer mag zijn toekomst toch veiligstel­len? Waseige lichtte ons ook zelf in, zoals Lopetegui blijkbaar ook heeft gedaan. Dus ik snap niet dat de Spaanse bond zo’n drastisch besluit heeft genomen. Ze nemen veel risico nu. Als het met Lopetegui fout was gegaan, was híj de gebeten hond. Loopt het nu fout af, dan is het de schuld van de bond.’

Gelukkig voor die bond kregen ze al steun van een legende als Xavi. ‘De beslissing van Lopetegui kwam heel ongelegen. Rubiales heeft goed gereageerd’, zei de 38jarige oudwereldk­ampioen tegenover Marca. Sergio Ramos riep via Twitter ook op tot eenheid.

Onervaren Hierro

De man die Spanje nu voorbij Portugal en naar WKsucces moet loodsen, heet Fernando Hierro. Dat was uiteraard niet zijn bedoeling toen hij in november 2017 sportief directeur werd bij de bond, maar nood breekt wet. De 50jarige oudverdedi­ger/middenveld­er van Real Madrid, die in 89 interlands 29 keer scoorde, heeft amper ervaring als trainer. Hij was een jaartje assistent bij Real en eindigde in 20162017 achtste met Oviedo in de Spaanse tweede klasse.

Maar: hij kent de spelers door en door, en het was vooral belangrijk dat er niet te veel veranderde. Het woord is dus aan Hierro, die als bondscoach beter moet doen dan als speler. Hij betwiste vier WK’s, maar kwam nooit verder dan de kwartfinal­es. (dvd)

LUIS RUBIALES Bondsvoorz­itter van Spanje

Blz. 40

opinie: Filip Joos

 ?? © photo news/afp ??
© photo news/afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium