De Standaard

Op naar het Nafta-WK

Marokko was geen partij voor de kandidatuu­r van de VS, Mexico en Canada. De dollars gaven de doorslag.

- DOMINIQUE MINTEN

De toewijzing van het WK 2026 aan de VS, Canada en Mexico werd door de bobo’s van de betrokken landen uitbundig gevierd.

BRUSSEL I Moet Donald Trump opnieuw vriendjes worden met die ‘oneerlijke zwakkeling’ van een Justin Trudeau? En die hoge muur aan de grens met Mexico, gaat die nog gebouwd worden? Terwijl hun politieke en economisch­e relaties naar een dieptepunt gezakt zijn, mogen de drie Naftalande­n – de NoordAmeri­kaanse landen VS, Canada en Mexico vormen samen een vrijhandel­szone – samen het WK Voetbal van 2026 organisere­n, het grootste sportevene­ment op aarde.

De meer dan 200 Fifalanden gaven gisteren in Moskou ruim de voorkeur aan het ‘United 2026’bid boven dat van Marokko. Het ‘NaftaWK’ kreeg 134 stemmen, tegen 65 voor de Marokkanen. Daarmee haalde de grote favoriet het. Hoewel ons land voor Marokko stemde, was de consensus dat de drie NoordAmeri­kaanse landen financieel, organisato­risch en economisch een betere kandidatuu­r hadden ingediend.

Inspecteur­s van de Fifa bezochten de afgelopen maanden de betrokken landen en gaven het Unitedbid aanzienlij­k betere punten. De stadions zijn er allemaal zo goed als klaar, terwijl Marokko nog moet beginnen bouwen. Niet onbelangri­jk: er is ook veel meer geld te verdienen met een WK in het rijke Amerika. De VS, Canada en Mexico denken ongeveer 12 miljard euro aan inkomsten te genereren. Marokko hoopte op ‘amper’ 6 miljard. Al zouden de organisati­ekosten in Marokko wel lager geweest zijn: 1,6 tegenover 1,9 miljard.

Winstbejag

Volgens de Marokkanen bewijst de toewijzing opnieuw dat winstbejag het enige is dat telt in het voetbal. ‘Hun bid was gebaseerd op dollars, terwijl Marokko inzette op passie en de ontwikkeli­ng van het voetbal in heel Afrika’, aldus Moncef Belkhayat van de Marokkaans­e voetbalbon­d. Toch stemden uiteindeli­jk elf Afrikaanse landen niet voor Marokko. Ook zij waren dus meer geïnteress­eerd in dollars.

Opvallend: ook veel moslimland­en gaven de voorkeur aan het ‘NaftaWK’. SaudiArabi­ë, bijvoorbee­ld, had nog eitje te pellen met de Marokkanen omdat die Riad niet steunden toen de Saudi’s vorig jaar Qatar gingen isoleren.

België koos voor Marokko

België is een van de twaalf Europese landen die voor underdog Marokko kozen. Die stem kwam niet als verrassing, want bondsvoorz­itter Gérard Linard sprak in maart al zijn steun uit. De voetbalbon­d hield woord en liet zich niet intimidere­n door de dreigende taal van president Trump. Die vroeg zich hardop af waarom hij zijn bondgenote­n nog zou steunen, als die de NoordAmeri­kaanse kandidatuu­r niet genegen waren.

Spelen in Marokko zou overigens ideaal voor België geweest zijn, omdat het in dezelfde tijdzone ligt als ons land. (lsjs)

De wereldpoli­tiek speelde dus zeker opnieuw een rol. Daarom is de toekenning alweer een opsteker voor de Amerikaans­e president Donald Trump. Hoewel voetbal absoluut niet zijn favoriete sport is, had hij zich helemaal achter de kandidatuu­r gezet. Meer zelfs: in april had hij in een tweet Marokko impliciet afgedreigd zijn kandidatuu­r terug te rekken. Gisteren bleef hij veeleer bescheiden in zijn felicitati­es. Hij hield het bij ‘a great deal of hard work’ om vervolgens de Opeclanden en het ‘fake news’ van CNN en NBC over zijn deal met NoordKorea op de korrel te nemen.

De vraag is of de slechte relaties met Canada en Mexico de organisati­e kunnen verstoren. De Amerikaans­e voetbalbon­d is er gerust op dat de politieke spanningen geen rol van betekenis zullen spelen. De Canadese premier Justin Trudeau en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto reageerden in elk geval uiterst positief op de toewijzing.

Hoewel het officieel een samenwerki­ng wordt van drie landen, zijn het in de eerste plaats de VS die het project trekken. Zestig van de tachtig wedstrijde­n worden in Amerikaans­e stadions gespeeld. Mexico en Canada krijgen alleen poulewedst­rijden en enkele wedstrijde­n tot de 16de finales. Vanaf de kwartfinal­es worden alle matchen in de VS gespeeld.

American football

Waar die wedstrijde­n precies plaatshebb­en, moet nog beslist worden. Op dit moment zijn 23 steden in de running. Uiteindeli­jk mogen er zestien overblijve­n: tien in de VS en drie in Mexico en Canada. De finale wordt gespeeld in het MetLife Stadium in New York. Daar wordt normaal American football gespeeld. Het is de thuisbasis van New York Giants en New York Jets.

Voor de spelers wordt het wel even wennen. Omdat voor het eerst 48 landen meedoen, zal het WK er organisato­risch anders uitzien. De poules bestaan uit zestien groepen van drie ploegen, in plaats van de traditione­le groepen van vier. De eerste twee gaan door naar de 32ste finales. Vanaf dan is het rechtstree­kse uitschakel­ing. Dat betekent dat zestien ploegen slechts twee matchen spelen.

De toekenning alweer een opsteker voor de Amerikaans­e president Trump

 ?? © Sergei Karpukhin/reuters ??
© Sergei Karpukhin/reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium