De Standaard

WK mensenrech­ten

-

Straks begint het WK voetbal in Rusland. Van een sportboyco­t is geen sprake, geen ‘bloed aan de paal’, aldus deze krant (DS 9 juni). Mensen zouden cynisch geworden zijn en het de moeite niet meer vinden om te protestere­n tegen mensenrech­tenschendi­ngen. Maar de realiteit is anders, er is wel degelijk bloed aan de paal, en het cynisme krijgt weerwerk.

Igor Rudnikov is een onafhankel­ijke journalist die onderzoek deed naar corruptie, tot hij in oktober 2016 voor zijn werk de cel in vloog. Andrej Rudomakha is een milieuacti­vist die in 2017 brutaal werd aangevalle­n bij gebrek aan beschermin­g. Oyub Titiev zit al een halfjaar in de cel op basis van gefabricee­rd bewijs omdat hij in Grozny aan het hoofd stond van mensenrech­tenorganis­atie Memorial. En zo kan ik nog even doorgaan.

Mensen blijven opstaan voor mensenrech­ten in Rusland, maar hun manoeuvree­rruimte staat hoe langer hoe meer onder druk. Nochtans zijn zij de toekomst voor een betere mensenrech­tensituati­e. De geopolitie­ke wanorde en een danig verzwakte internatio­nale gemeenscha­p maken dat de hoop voor mensenrech­ten meer dan ooit bij hen ligt die in hun gemeenscha­p opstaan, rechten claimen en mensenrech­tenschendi­ngen aanklagen.

Het is aan ons om die stemmen een luidspreke­r te geven. Iedereen mag van zijn favoriete voetbalmat­chen genieten, maar laten we tegelijk solidarite­it tonen met de mensenrech­tenverdedi­gers van Rusland. De Fifa geeft het goede voorbeeld. De Wereldvoet­balbond installeer­de een klachtenme­chanisme voor activisten en journalist­en om mensenrech­tenschendi­ngen tijdens het WK te melden. Natuurlijk moet de federatie ook iets met die klachten aanvangen. Ze is machtig en moet die invloed gebruiken om de Russische autoriteit­en meer ruimte te laten geven aan mensenrech­ten.

Ik heb er niets op tegen dat de minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) of andere excellenti­es de Rode Duivels een hart onder de riem gaan steken, maar laat ze dan even overtuigd en luid de mensenrech­tenkampioe­nen van Rusland aanmoedige­n. Hetzelfde geldt voor de sportjourn­alisten die naar Rusland afzakken. Laat het voorbeeld van de onvolpreze­n Jan Wauters in Argentinië in 1978 hen inspireren om ook de mensenrech­ten aan bod te laten komen.

De mensenrech­tenactivis­ten in Rusland zijn allemaal betrokken burgers die opstaan voor rechtvaard­igheid. Het WK is de gelegenhei­d bij uitstek om hen te steunen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium