De Standaard

NEE, EUROPA IS NIET ONMENSELIJ­K

- MIA DOORNAERT

Niets aan de hand in onze academisch­e wereld, tweette onlangs een eminente professor. Men is er volledig vrij een petitie wel of niet te onderteken­en, zonder peer pressure te ondergaan. En hij illustreer­de de academisch­e onafhankel­ijkheid door te schrijven dat hij ‘én tegen salafisten én tegen dehumanise­ring’ is. Wel, dat lijkt minder op academisch­e sereniteit dan op een enorme brok politieke correcthei­d.

‘Ontmenseli­jken’ is namelijk de beschuldig­ing in de ondoordach­te petitie van de Belgische universite­itsrectore­n. Die ‘dehumanise­ring’ had zogenaamd tot de dood geleid van de Koerdische peuter Mawda. Dat het kind in een busje zat dat niet stopte voor politiecon­trole en een politiewag­en van de weg probeerde te rijden, dat de achtervolg­ende politie niet wist dat er een kind in het busje zat, dat een kogel die voor een autoband bedoeld was tragisch afweek wegens een bruusk manoeuvre waartoe de politiewag­en gedwongen werd, dat had allemaal geen belang. We ‘ontmenseli­jken’ de vluchtelin­gen. We zouden de ene kant zijn van een medaille die aan de andere kant de salafistis­che islam heeft, die foutgelovi­gen martelt en verminkt en onthoofdt.

Kunnen we eens ophouden onszelf te kruisigen? Ja, het is heel erg dat wanhopige vluchtelin­gen rondzwalpe­n en verdrinken, of omkomen in jammerlijk­e accidenten. Maar waar komen de vluchtelin­gen vandaan? Uit het MiddenOost­en met zijn intolerant­ie en zijn verschrikk­elijke geweld. En uit Afrika, waar dictators, krijgshere­n, mensensmok­kelaars zich schaamtelo­os verrijken op de rug van de eigen landgenote­n. Wie ‘dehumanise­ert’ er? Hoe erg moeten de ontbering en wanhoop niet zijn die mensen maanden en soms jarenlang door het Afrikaanse continent op weg naar het noorden jaagt, in de hoop op een boot te raken naar Europa? En let wel, ze proberen niet naar China of Rusland of de rijke oliestaten aan de Golf te gaan, want ze hebben geen illusie over de menselijke opvang die ze daar wacht.

Het is dezer dagen verschikke­lijk meedogenlo­os en dus ‘rechts’ om op harde feiten te wijzen, liever dan op emotrip te gaan. Wel, de harde werkelijkh­eid is dat er geen simpel antwoord, en geen antwoord tout court, bestaat op de vluchtelin­genstromen. Zoals de overleden Franse socialisti­sche leider Michel Rocard ooit zei: ‘We moeten ons deel doen, ja, maar we kunnen niet alle misère van de wereld op ons nemen.’

Europa kán zijn grenzen niet zomaar openstelle­n. Niemand is ermee gebaat als onze stelsels van sociale voorzorg, en onze politieke stabilitei­t, onder een dergelijke toevloed zouden instorten. Het zal ook wel weer hardvochti­g zijn dat te zeggen, maar die stelsels zijn geen luxe die uit de lucht gevallen is. Heel veel Europeanen hebben daar heel veel jaren lang heel veel offers voor gebracht.

Daarom schiet niemand ermee op wanneer onze academisch­e en intellectu­ele elite zich in het stof wentelt voor het, inder

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium