De Standaard

MET EMPATHIE ALLEEN KOMEN WE ER NIET

- ARIANE BAZAN

Door de Aquarius, het schip met honderden migranten dat nergens aan wal mocht en nu onderweg is naar Spanje, groeit het besef dat de vluchtelin­genstroom ook de schandvlek is van het Europese beleid (DS 13 juni). Het is belangrijk om alle mensen de hand te reiken, zowel hen die in zee verdrinken als hen van wie het empathisch­e vermogen door zoveel uitzichtlo­ze wreedheid overspoeld raakt. Hoe kun je een goed mens blijven in het licht van zo’n massaal leed?

Misschien helpt het om empathie en altruïsme van elkaar te onderschei­den. We dragen empathie hoog in het vaandel, maar empathie is geen liefde. Scherper: altruïsme begint waar empathie stopt.

Empathie stoelt op het feit dat we, buiten onze controle om, de eigen spieren een beetje samentrekk­en wanneer we iemand anders diezelfde spieren zien gebruiken. We spiegelen de handelinge­n van anderen en kunnen ons daardoor ‘inleven’.

Maar als we iemand een aanloop zien nemen om te springen, dan gaan we niet alleen de loopbewegi­ng maar ook de springbewe­ging lichtjes nadoen, zelfs al wordt het elan afgebroken. Wanneer handelinge­n ‘hangende blijven’ (iemand hangt bijvoorbee­ld aan een balkon, of iemand raakt maar niet op het droge), dan is zo’n spiegelmec­hanisme best lastig. Steken we een handje toe, dan is dat ook omdat dat helpt om de eigen innerlijke spanning te ontladen: dit is wat we opluchting noemen. In die zin gaat empathie om te beginnen over onszelf en over onze last met anderen. Alleen iets doen ten voordele van anderen die ‘vreemd’ zijn, in wie we ons niet kunnen spiegelen, is onbaatzuch­tig.

Met empathie alleen kom je ook niet tot beschaving. Beschaving is wat het onnatuurli­jke samenleven met velen zo dicht op elkaar mogelijk heeft gemaakt. In Totem en taboe duidt Sigmund Freud twee wetten om met elkaar om te gaan. Er is een horizontal­e regulering voor de omgang tussen ‘broers’ die stelt dat we elkaar niet als middel mogen gebruiken. De verticale regulering, voor de opvolging van de generaties, stelt bijvoorbee­ld dat ouders hun kinderen niet mogen huwen.

Altruïsme verschijnt op het snijpunt: beschaving stoelt op het huwen – of het in zijn intimiteit ontvangen – van de vreemde, die uit een andere familie of stam komt. Om inteelt te voorkomen werd een systeem van familienam­en of totems uitgevonde­n: huwelijken zijn oorspronke­lijk allianties tussen mensen met een verschille­nde naam of totem. Op contraintu­ïtieve wijze was het altruistis­che beschaving­sgebod (‘huw de vreemde!’) daarom een van de motoren om allerlei symbolisch­e afbakening­en in te stellen.

Ook dat is een verschil met empathie. De regels voor de organisati­e van altruïsme worden gekenmerkt door hun arbitraire, oninvoelba­re karakter. Je kunt niet door empathie begrijpen waarom je de achternaam hebt die je hebt, en ook niet waarom je niet binnen de eigen stam mag huwen.

Altruïsme geeft zo twee handvaten voor het goede. Ten eerste, empathie is geen voorwaarde. Waar empathie tot emotionele uitputting leidt, en soms tot ontmenseli­jking om zich tegen die uitputting te verdedigen, kan het zelfs een belemmerin­g zijn. In zo’n geval is een ‘werkzame onverschil­ligheid’, zoals Ignaas Devisch schrijft, te verkiezen. Ten tweede, altruïsme is een zaak van doordachte organisati­e: voor de regulering van de omgang ‘met velen dicht op elkaar’ moeten we steunen op de bestaande wetten en regels van de verschille­nde overlegniv­eaus.

Na de culpabilis­ering van de ouders van Mawda was het bijvoorbee­ld voldoende om sober naar de principes van de strafwet te verwijzen om de betichting onontvanke­lijk te verklaren. Een schuldvraa­g is immers onafhankel­ijk van het gedrag van het slachtoffe­r. Het was in het bijzonder niet nodig om op een polarisere­nde manier een tekort aan empathie aan te klagen. Door te verwijzen naar de wetten, ga je een persoonlij­ke aanval uit de weg.

Er is een onthutsend­e parallel tussen de ontmenseli­jking van vluchtelin­gen en de diaboliser­ing van bepaalde politici, zoals ook dit weekend vrij taboeloos gebeurde op RTLTVI. Mensen willen zich niet in ‘ondermense­n’ en ook niet in ‘monsters’ inleven en dus moet de ene dan wel de andere groep uitgeslote­n worden. Uitsluitin­g is dan het paradoxale effect van empathie wanneer de ene zich niet in de andere herkent.

Altruïsme daarentege­n neemt iedereen onvoorwaar­delijk mee in de broederban­d én zal er even radicaal aan herinneren dat wetten er niet zijn om omzeild te worden, maar om strikt te worden gevolgd.

Hoe kun je een goed mens blijven in het licht van zo’n massaal leed?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium