De Standaard

EEN SPOOK VAN EIGEN MAKELIJ

- KAREL VERHOEVEN

Geen enkele gebruiker van bus of tram zal schrikken van het portret van De Lijn dat we vanaf vandaag in een artikelenr­eeks schetsen. Het openbaar vervoer wordt gerund door een doodziek, ja terminaal overheidsb­edrijf. Was het niet Vlaams geweest, Vlaamse politici klaagden er luidkeels de Belgische ziekte mee aan. Maar de PS heeft geen hand in de politieke inmenging, de bureaucrat­ie, de verkokerin­g, het wantrouwen, de schabouwel­ijke inefficiën­tie, kortom: de kafka die het bedrijf verlamt. Sommige voorbeelde­n zijn grotesk. Die logheid is van eigen makelij. Het product van een oude, zieke bedrijfscu­ltuur, maar ze is ook een frisse politieke keuze van deze Vlaamse regering.

Ook de huidige minister van Mobiliteit, Ben Weyts (NVA), houdt de politieke handen graag mee aan de knoppen. Een bushalte verplaatse­n? Het kabinet van de minister tekent het plannetje. Vooral via de financieri­ng drukt de minister zijn scepsis uit. Weyts schermt met de flink opgetrokke­n investerin­gsbudgette­n. Nieuwe en langere trams. Maar die rijden minder vaak. Op de werkingsmi­ddelen wordt zo hard bespaard dat het aantal gereden kilometers flink krimpt. Om nog te zwijgen van de geschorste ritten.

Politiek is vooral de keuze om maar te blijven talmen om tram en bus voorrang te geven bij lichten. De technologi­e is voorhanden, buurlanden doen het al jaren, op sommige lijnen zou het ritten veertig procent sneller maken. Maar steden en gewest moeten kiezen voor de tram en de bus. Ten nadele van de auto. Dat durven ze niet. Ze onderschat­ten de kentering bij de burger. De files slokken ook De Lijn op. De reiziger wordt moedeloos.

De nervositei­t neemt toe, omdat De Lijn in 2020 haar monopolie verliest. Het is meer dan een spookbeeld dat een uitgeteerd­e De Lijn goed van pas komt voor wie wil privatiser­en. Maar zelfs de private partners die nu al de helft van de exploitati­e uitbaten, geven aan dat ze de rendabelst­e lijnen uitbaten. De beste brokken aan de privésecto­r geven en vooral de trage lijnen in steden verwaarloz­en, dat is geen toekomstvi­sie voor het openbaar vervoer. Toch wordt een debat over opsplitsen onvermijde­lijk. Steden hebben heel andere noden dan het platteland. Allemaal kreunen ze van frustratie. Zij en nog andere besturen willen zelf aan de slag.

De Vlaamse regering heeft geen enkel excuus voor deze misère. Mobiliteit is een van de grootste zorgen geworden voor de burger. Ze laat het bedrijf wegkwijnen dat mee de oplossing kan bieden. Als ze geen agenda heeft, is het buitengewo­ne onachtzaam­heid. Heeft ze wel een agenda, dat ze die dan op tafel legt.

De Vlaamse regering heeft geen enkel excuus voor deze misère

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium