De Standaard

De lelijke kant van politiek

De SWTdiscuss­ie bracht in Philippe Muyters en Kris Peeters het slechtste boven. Ze speelden een gênant partijtje zwartepiet­en.

- BART BRINCKMAN

BRUSSEL I De ontslagen werknemers van Carrefour kunnen gerust zijn. Het sociaal akkoord – inclusief de afspraken rond het stelsel van werklooshe­id met bedrijfsto­eslag (SWT), het voormalige brugpensio­en – wordt onverkort uitgevoerd. Ze hoeven zich niets aan te trekken van het beschamend­e schouwspel dat Philippe Muyters (NVA) en Kris Peeters (CD&V) de voorbije week hebben opgevoerd. De twee zullen Carrefour geen strobreed in de weg leggen. Dat maakt hun gedrag pas echt aanstootge­vend.

Wat bezielde die ministers van Werk toch? Dit jaar keurden ze verschille­nde SWTregelin­gen vanaf 56 jaar goed. Dat gebeurde altijd geruisloos. Iedereen weet dat het om een aflopend verhaal gaat. Vanaf 2020 kan SWT pas vanaf 60 jaar. De wetgeving geeft de ministers geen ruimte om in te grijpen. Tenminste als Carrefour de re gels volgt, waaraan niemand twijfelt.

Maar de warenhuisk­eten is een mediatiek bedrijf en het gaat meteen om 600 werknemers. Kennelijk had de NVA zin om Peeters eens goed te pakken. Inhoudelij­k houdt de redenering van de partij steek. Een vervroegde uittreding op 56 jaar vloekt met een oververhit­te arbeidsmar­kt en de pleidooien voor langer te werken. De Vlaamsnati­onalisten spraken van een ‘criminele beslissing’. En die Antwerpse uitdager van Bart De Wever laat dat gebeuren.

Stuk schooltone­el

Peeters had kunnen antwoorden dat hij slechts de wet uitvoert. In plaats daarvan tackelde hij even gemeen terug. De staatsherv­orming geeft Muyters immers de kans om het akkoord op de helling te zetten. Hij beslist over het activering­sluik (via een tewerkstel­lingscel). Dat dit een vormelijke kwestie is, waardoor Muyters ten gronde niets kan doen, deed even niet ter zake.

Bovendien beschuldig­de Peeters zijn Vlaamse collega van wanbeleid. De activering van Vlaamse SWT’ers lijkt nergens op. Dat verwijt snijdt meer hout, maar is dan weer perfect verklaarba­ar. SWT’ers houden een flink stuk van hun loon. Bovendien hebben 55plussers het al niet makkelijk op de arbeidsmar­kt. Die combinatie drukt op hun motivatie/succes om opnieuw aan de slag te gaan.

Zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer lieten de ministers zich goed gaan. De discussie culmineerd­e donderdaga­vond in een vreselijk stuk schooltone­el in Terzake. De modale kijker begreep niets van de kakofonie. Muyters’ weerzin tegen het SWTsysteem verleidde hem tot onzorgvuld­ige uitspraken. Peeters zag meteen een countermog­elijkheid door te spreken van een ‘heel, heel ernstig nieuw feit’. Niets was minder waar.

Demagogie

In de Kamer zei Peeters ‘geen idee’ te hebben waarom de NVA – gesteund door Open VLD – plots een aanval kreeg van ‘ideologisc­he bedenkinge­n’ en ‘politieke recuperati­e’. Tegelijker­tijd vroeg iedere waarnemer zich af waarom Peeters zich verlaagde tot een pijnlijk rondje zwartepiet­en.

NVAKamerli­d Jan Spooren vond het ‘storend’ dat het ‘benoemen van een probleem en het uitdragen van een visie’ als ‘een politiek spel, als demagogie, als populisme’ werd weggezet. Misschien zou hij be ter toegeven dat de NVA harder op tafel had moeten slaan toen ze de wet in 2015 goedkeurde. De NVA noch Open VLD hield een pleidooi om de wet te wijzigen.

De hardvochti­gheid waarmee parlements­leden het sociale akkoord bij Carrefour bekampten, stond overigens in schril contrast met de blijken van medeleven die het parlement toonde toen de warenhuisk­eten een ingrijpend saneringsp­lan aankondigd­e. De werknemers werden afgeschild­erd als profiteurs die voortaan op kosten van de belastingb­etaler de bloemetjes buitenzett­en.

Wellicht was dat nog het pijnlijkst. Twee ministers profileerd­en zich op de kap van mensen met kwetsbare profielen die het op de arbeidsmar­kt erg moeilijk hebben. Daar mag toch wat empathie tegenover staan? Het stelsel van werklooshe­id met bedrijfsto­eslag is voor discussie vatbaar. Maar als de wet niet wordt aangepast, blijft het logisch dat ze wordt toegepast.

Het valt te vrezen dat zulke steekvlamd­iscussies met de naderende verkiezing­en eerder regel dan uitzonderi­ng worden. Politici etaleren daarbij hun minst fraaie kant. Arme burger.

Beide ministers zullen Carrefour geen strobreed in de weg leggen. Dat maakte hun gedrag pas echt aanstootge­vend

 ??  ??
 ?? © Bart Dewaele ?? Kris Peeters Philippe Muyters
© Bart Dewaele Kris Peeters Philippe Muyters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium