De Standaard

Plofkraker­s maken school

Er is een tweede plofkraker­sbende opgestaan. De overval op de INGbank in Seneffe vrijdagoch­tend is allicht het werk van ’amateurs’.

- Vernielde automaat in

BRUSSEL I Het goede nieuws eerst: bij de plofkraak in Seneffe (Henegouwen) zou geen buit zijn gemaakt. De twee gemaskerde mannen konden het gebouw binnendrin­gen en maakten alles klaar om de twee geldautoma­ten te doen ontploffen. Dat mislukte, maar het gebouw vloog wel in brand. De schade zou behoorlijk groot zijn.

Volgens de burgemeest­er staat het kantoor aan de rand van de gemeente, waardoor de gangsters makkelijk hun gang konden gaan en ook onopgemerk­t konden vluchten.

De overval verliep volgens hetzelfde stramien als dat van de vier eerdere plofkraken in TieltWinge, Kinrooi, Buggenhout en Boechout. Maar uit de eerste onderzoeks­resultaten blijkt dat het niet om dezelfde bende gaat.

‘De eerste vier overvallen zijn wellicht door eenzelfde Nederlands­e bende gepleegd’, zegt een welingelic­hte bron. ‘Het ging daarbij om drie of vier mannen, steeds in dezelfde vermomming die heel profession­eel en snel tewerkging­en. Dat was nu niet het geval. Dit waren twee amateurs, copycats die het ook eens wilden proberen’, klinkt het.

Maar toch, geruststel­lend is het niet. Bankenorga­nisatie Febelfin heeft aan haar leden opgedragen om ’s nachts alle bankkantor­en waarin geldautoma­ten staan, te sluiten. Het gaat om 6.998 kantoren. Tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends zal niemand daar terechtkun­nen, zo luidt het bij Febelfin. Bij de buitenauto­maten kun je wel geld afhalen. Dat zijn er in heel België 1.337.

Hulp van privébewak­ers

Maar met bankautoma­ten af te sluiten, rol je geen bendes op. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) heeft na een spoedverga­dering de medewerkin­g van de politie toegezegd. ‘We hopen dat we het fenomeen snel onder controle krijgen’, zegt zijn woordvoerd­er.

Intussen dringt ook de sector van de privébevei­ligingsbed­rijven aan op nieuw overleg. ‘We hollen achter de feiten aan’, zegt Dany Vandormael, ceo van beveiligin­gsfirma Seris. ‘Er zou een betere samenwerki­ng en vooral wisselwerk­ing moeten komen, onder meer met de politie. We moeten rond de tafel gaan zitten. We zijn met achttiendu­izend beveiligin­gsagenten in dit land. Als die nu eens van de politie te horen kregen naar wie of wat ze moeten uitkijken, in plaats van het uit de krant te moeten vernemen. Dan zouden we veel sneller vat krijgen op het fenomeen. Onze capaciteit wordt nu niet benut.’ (cds)

Geldautoma­ten in bankkantor­en gaan ’s nachts dicht

 ??  ?? Buggenhout.
Buggenhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium