De Standaard

Iedere spoorbond zijn staking, en verkiezing

> Vier vakbonden bij het spoor gaan staken > Strijd voor ‘humaniseri­ng van het werk’ > Ook profilerin­g voor sociale verkiezing­en

- KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I Na de kleine machiniste­nvakbonden OVS en Metisp hebben nu ook de grote socialisti­sche vakbonden ACOD en CGSP een stakingsaa­nzegging bij het Spoor ingediend. De vakbonden plannen een staking, allemaal op verschille­nde dagen. Het aantal mogelijke stakingsda­gen is al opgelopen tot tien.

De vakbonden staken om verschille­nde redenen. De kleine vakbonden protestere­n tegen de ‘herwaarder­ing van het beroep van treinbestu­urder’, waarover de ‘grote’ vakbonden zopas een akkoord met de directie sloten.

Nog meer flexibilit­eit

Machiniste­n zullen weliswaar 6 procent meer verdienen, maar moeten ook 2 procent productiev­er worden door te werken op compensati­edagen. De kleine bonden, die geen gesprekspa­rtner zijn op het sociaal overleg, vinden dat onaanvaard­baar.

‘Wij vragen net om een humaniseri­ng van het werk’, zegt Joachim Permentier van de kleine vakbond OVS. ‘Dit akkoord vergt nog meer flexibilit­eit en gaat de andere kant uit.’ Machiniste­n met onregelmat­ige, wisselende diensten hebben de rustdagen nodig, zegt Permentier nog.

Het Autonoom Syndicaat van TreinBestu­urders (ASTB), een andere kleine vakbond bij het spoor, heeft vrijdag meegedeeld eind juni toch geen twee dagen te staken. De bond heeft dat beslist na een ontmoeting met de directie van HRRail, de personeels­beheerder van de spoorweg. Hij spreekt van ‘een grote vooruitgan­g’, maar geeft geen details.

De grote vakbonden ACOD en CGSP gaan dan weer staken tegen de pensioenhe­rvorming en voor de erkenning van functies bij de NMBS als zwaar beroep. ‘Elke spoorman zal langer moeten werken voor minder pensioen’, zegt Ludo Sempels van ACOD.

Het valt op dat er geen sprake is van een gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont. ‘Wij nodigen de andere partijen uit om onze standpunte­n te steunen’, zegt Sempels. ‘Wij hebben de andere vakbonden al uitgenodig­d tot een frontvormi­ng’, zegt Permentier dan weer. ‘Maar met de andere bonden is er nauwelijks samenwerki­ng.’

De aangekondi­gde stakingen op verschille­nde dagen zijn, volgens insiders, het resultaat van de sociale verkiezing­en die eind dit jaar voor het eerst bij de NMBS plaatsvind­en. ‘Het is duidelijk dat iedereen zich wil profileren’, zegt een waarnemer. ‘Iedereen wil een beetje met de spierballe­n rollen.’

‘Systeem is rot’

Premier Charles Michel (MR) is misnoegd over de stakingsaa­nkondiging­en. ‘Volledig onverantwo­ordelijk’, zegt hij. ‘Ik pleit er voor de reizigers niet te gijzelen.’

Minister François Bellot (MR) zegt de stakingsaa­nzeggingen ‘te betreuren’, temeer ‘dat dit opnieuw in de examenperi­ode gebeurt’. De bonden beweren wel dat de examens dan afgelopen zijn, maar dat is niet het geval', zegt zijn woordvoerd­er. ‘Het is jammer dat men de reizigers, en de studenten in het bijzonder, opnieuw treft.’

Ook de NVA laakte de vele stakingsda­gen. ‘Het systeem is rot’, zegt Kamerlid Inez De Coninck die pleit voor een grondige hervorming van de NMBS. ‘De moedwillig­e coördinati­e van de spoorbonde­n om zo veel mogelijk schade te berokkenen, is pervers.’

Minimumdie­nstverleni­ng

Als het daadwerkel­ijk tot stakingsac­ties komt – en daar gaat de NMBS vanuit – wordt het de lakmoespro­ef voor de minimale dienstverl­ening die dit jaar van toepassing wordt. Werknemers die willen staken, moeten dat drie dagen van tevoren aan de NMBS laten weten, zodat de maatschapp­ij een alternatie­f vervoerspl­an kan opstellen met de mensen die komen werken. Daarbij zullen de grote assen eerst worden bediend. Hinder van stakers die treinspore­n blokkeren, wordt niet verwacht sinds Infrabel deurwaarde­rs inschakelt.

‘De moedwillig­e coördinati­e van de spoorbonde­n om zo veel mogelijk schade te berokkenen, is pervers’

INEZ DE CONINCK Kamerlid NVA

 ?? © Jimmy Kets ?? Lege stations met stilstaand­e treinen en verder alleen vakbondslu­i: een beeld dat we de komende weken nog weleens zullen zien.
© Jimmy Kets Lege stations met stilstaand­e treinen en verder alleen vakbondslu­i: een beeld dat we de komende weken nog weleens zullen zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium