De Standaard

Geens duwt minimale dienstverl­ening gevangenis­sen door

Minister Koen Geens (CD&V) heeft een plan klaar voor een minimale dienstverl­ening in gevangenis­sen. Als antwoord dreigen de vakbonden met stakingen.

-

BRUSSEL I De minimale dienstverl­ening in het gevangenis­wezen is een heikel punt, waarvoor het Europese Antifolter­comité CPT ons land meermaals op de vingers tikte. Doordat de politie het overneemt bij een staking, laten de detentieom­standighed­en zwaar te wensen over: bezoek wordt afgeschaft, de wandeling gaat niet meer door, de hygiëne schiet er bij in.

Vrijdag keurde de ministerra­ad het voorontwer­p van wet van minister van Justitie Geens goed. Het sociaal overleg kan nu van start gaan.

In de tekst die Geens voorlegde, is sprake van een gedetaille­erd plan per gevangenis. De eerste stakingsda­g kan er met minder personeel ge werkt worden, maar vanaf de tweede dag moet er een gegarandee­rde aanwezighe­id zijn, vindt de minister. Het systeem kan vergeleken worden met de ziekenhuiz­en: bij een staking spreken directie en vakbonden af wie werkt. De minister beseft dat het een moeilijke pil wordt om te slikken, maar ‘het wordt de hoogste tijd dat we ons in de regel stellen met de internatio­nale verplichti­ngen’.

Voor de vakbonden is wat vandaag op tafel ligt evenwel imbuvable. Ze sluiten niet uit begin volgende week te staken. Zowel de christelij­ke vakbond CSC Services Publics als de Nederlands­talige tak ACV en de socialisti­sche vakbond ACOD maken voorbehoud bij het akkoord. De vakbonden zijn naar eigen zeggen bereid om een inspanning te doen voor wat betreft langdurige stakingen en het statuut (contractue­len worden de norm), maar ‘er zijn grenzen’. Ook de contractua­lisering is overigens nog niet afgeklopt. (mju)

KOEN GEENS (CD&V) Minister van Justitie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium