De Standaard

BASISINKOM­EN

- Ruben Mooijman

Zullen we ooit uitgesprok­en raken over het basisinkom­en? Ik betwijfel het. En Ive Marx ook. Zijn onderzoek leidde deze week weer tot een nieu we opstoot van het debat. Hij voerde een simulatie uit om na te gaan wat invoering van een basisinkom­en in Nederland zou betekenen voor de armoedebes­trijding. Conclusie: de armoede zal stijgen.

Een vaststelli­ng die niet hoeft te verbazen. De Oeso had vorig jaar al geopperd dat dit het effect zal zijn van een basisinkom­en. En iedereen met een beetje gezond verstand kan nagaan dat het basisinkom­en geen goede armoedebes­trijder is. Het concept houdt immers in dat er geld gaat naar wie het niet nodig heeft, zodat er minder overblijft voor wie het wel nodig heeft. Het wordt vooral gezien als een manier om de samenlevin­g anders te doen omgaan met betaald werk. Armoede bestrijden lukt beter met maatregele­n die vooral gericht zijn op de armen.

Daarom was het des te verbazingw­ekkender dat de voorstande­rs van het basisinkom­en erg fel reageerden op Marx’ onderzoek, en zelfs de intellectu­ele integritei­t ervan in twijfel trokken. Mensen als Rutger Bregman en Philippe Van Parijs wrongen zich in allerlei bochten om het onderzoek in diskrediet te brengen. De eerste noemde het ‘onzin’, de tweede ‘misleidend’. Op die manier komt de discussie over het basisinkom­en in een sfeer van gelijkhebb­erij terecht, wat jammer is.

Als je de kritiek op Marx’ onderzoek goed leest, dan gaat het eigenlijk over woorden en begrippen. Het basisinkom­en dat Marx heeft onderzocht, vergroot de armoede, maar andere vormen van basisinkom­en doen dat niet, schrijven de critici. Nochtans dacht ik altijd dat er maar één vorm van basisinkom­en was: een universele uitkering voor iedereen. Rijk en arm, jong en oud, links en rechts, groot en klein: zonder uitzonderi­ng zouden ze recht hebben op geld van de over heid. Iedereen evenveel. In de vorig jaar verschenen lofzang op het basisinkom­en, ‘Win for Life’ van parlements­lid Nele Lij nen (Open VLD), roemt zowat iedereen die aan het woord komt, dit principe.

Maar nu blijkt het allemaal niet meer zo simpel. ‘Hét basisinkom­en bestaat niet’, schrijft Van Parijs, en hij legt uit dat het basisinkom­en als aanvullend systeem naast het bestaande uitkeringe­nstelsel kan bestaan, en zo nooit tot meer armoede kan leiden. Maar dan krijgt niet iedereen evenveel. Kunnen we het eerst eens worden over het begrippena­pparaat? Als er verschille­nde vormen van basisinkom­en bestaan, laten we ze dan ook benoemen. Dat maakt de discussie er wel zo helder op.

Armoede bestrijden lukt beter met maatregele­n die vooral gericht zijn op de armen

Bregman schuift als alternatie­ve oplossing de negatieve inkomstenb­elasting naar voren. Geen slecht idee, maar dat is geen basisinkom­en. Het is evenmin een nieuw idee. Het dateert uit de jaren 40 en is gepromoot door de vrijemarkt­denker Milton Friedman. Het inspireerd­e de Verenigde Staten tot de invoering van de Earned Income Tax Credit: een negatieve belasting (toelage dus) voor werkende huishouden­s met zeer lage inkomens. Het werkt prima tegen armoede.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium