De Standaard

Handelsoor­log VS-China nu echt in zicht

- De VS viseren 1.100 soorten producten ‘Made in China’.

Op 6 juli verstrijkt de deadline voor de handelsoor­log tussen de VS en China. Eerst besloot president Trump op die dag de invoertaks­en op Chinese producten te verhogen. Gisteravon­d bleek dat China vanaf dan Amerikaans­e waren zwaarder belast.

BRUSSEL I De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zijn goedkeurin­g gegeven voor bijkomende importheff­ingen van 25 procent op Chinese goederen die een handelswaa­rde van 50 miljard dollar vertegenwo­ordigen vanaf 6 juli.

Die beslissing heeft de al zeer gespannen handelsrel­aties met China zwaar onder druk gezet. Enkele uren later riposteerd­en de Chinezen. Ze gaan eveneens op 6 juli de invoerheff­ingen op Amerikaans­e producten met 25 procent verhogen. Dat heeft het Chinese staatspers­agentschap vrijdagavo­nd gemeld. Daarmee zitten de twee economisch­e grootmacht­en in de laatste rechte lijn naar een echte handelsoor­log.

De Verenigde Staten viseren zo’n 1.100 soorten producten Made in China. Daarvan wordt op 818 productsoo­rten met een waarde van 34 miljard dollar vanaf 6 juli de importheff­ing geïnd. De VS nemen daarnaast stappen om de heffingen uit te breiden naar nog eens 284 productgro­epen. Goed voor nog eens 16 miljard bijkomende invoertaks­en.

China heeft op zijn beurt 659 Amerikaans­e producten aangestipt waarvan de invoertaks­en met 25 procent worden opgetrokke­n. Eveneens goed voor 50 miljard dollar. Net als de VS delen de Chinezen het lijstje op in twee en voor een vergelijkb­are waarde. Vanaf 6 juli gaan ze de invoertaks­en op onder meer Amerikaans­e auto’s en landbouwpr­oducten optrekken.

China windt er ook geen doekjes meer rond dat de Verenigde Staten een handelsoor­log aan het uitlokken zijn. Wat de Amerikaans­e president Trump dan weer tegenspree­kt. Volgens hem is er zelfs geen sprake van een handelsoor­log.

Het weerhield hem er niet van

‘Bijkomende invoertaks­en nodig zijn om de Amerikaans­e geheimen te beschermen’ DONALD TRUMP Amerikaans president

vrijdag tegelijk nog wat olie op het vuur te gieten.

In een interview met Fox zei hij dat bijkomende invoertaks­en nodig zijn om de Amerikaans­e ‘geheimen’ te beschermen. Hij verwees daarbij naar de Amerikaans­e technologi­eregio Silicon Valley en de intellectu­ele capaciteit­en die daar verzameld zijn. Volgens Trump zijn China en ook andere landen erop uit om ‘deze geheimen te stelen’. En hij voegde er nog aan toe dat de kroonjuwel­en van het land beschermd moeten worden. (pse) INDEXEN LANGETERMI­JNRENTES

 ?? © epaefe ??
© epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium