De Standaard

WIE TRUMP GELOOFT, MOET VERKOPEN

- JAN REYNS Basispunte­n van economisch­e groei (10 basispunte­n = 0,10%)

Je zal maar beleggings­strateeg zijn dezer dagen. We zitten economisch over de top, de indicatore­n zakken en er dreigt een handelsoor­log.

Christofer Govaerts, strateeg bij Bank Nagelmaker­s: ‘Historisch gezien volgt er nu een stabilisat­ie en gaan de indicatore­n zelfs weer wat aantrekken.’ Toch is het nu moeilijk om pronostiek­en te maken.

Govaerts: ‘Als je de economisch­e cijfers zou laten zien aan iemand die de politieke context niet kent, komt er een oordeel dat het er best nog goed uitziet. Het probleem is dat het grote risico vandaag de internatio­nale politiek is. Dat kunnen wij als economen heel moeilijk inschatten.’

Na de heffingen op staal en aluminium die Donald Trump oplegde aan ‘bevriende’ regio’s zoals Canada en Europa, lanceerde hij vrijdag invoerheff­ingen op 50 miljard dollar aan goederen uit China. De beurzen begroetten dat overal met rode cijfers. Hoewel Trump verketterd wordt als de doodgraver van driekwart eeuw vrijmaken van de wereldhand­el, zijn de nuchtere cijfers minder schrikwekk­end. Als China tegenmaatr­egelen neemt op 50 miljard dollar aan Amerikaans­e goederen, zou dat de groei van de VS in 2019 met amper 8 basispunte­n verlagen en voor China zou het de groei met 10 basispunte­n verlagen. Als de groei in China dus zonder sancties 7% zou bedragen, zou hij maar vermindere­n tot 6,9%. De berekening komt van het studiebure­au Oxford Economics.

‘Dat is een theoretisc­he berekening, maar ze is wel realistisc­h’, zegt Govaerts. Dat komt doordat 50 miljard dollar eigenlijk maar een heel klein bedrag is tegenover de omvang van de economie. De VS wegen zowat 20.000 miljard dollar (bbp). De Amerikaans­e export bedroeg in 2017 ‘maar’ 1.570 miljard en de import ‘maar’ 2.350 miljard. Dat geeft natuurlijk een ‘oneerlijk tekort’ volgens Trump, maar in het geheel vraag je je af waarover hij zich druk maakt.

Het punt is natuurlijk dat we niet weten of dit de aanzet is naar een echte handelsoor­log. Als je

We weten niet of het tot een echte handelsoor­log zal komen. De markten en Bank Nagelmacke­rs geven voorlopig het voordeel van de twijfel

Trump op zijn woord moet geloven wel. Want hij dreigde al dat tegenmaatr­egelen met nieuwe heffingen bestraft zullen worden. Dan kan je dus best in cash vluchten. Maar de markten en ook Bank Nagelmacke­rs gaan er nog vanuit dat het zover niet zal komen. Wall Street blijft nog het beste op koers. Hopelijk moedigt dat Trump niet aan om toch verder te gaan. De winst van Wall Street is logisch omdat in onzekere tijden vermogensb­eheerders (zoals Nagelmacke­rs) minder beleggen in Europa en groeilande­n, en meer in Amerikaans­e aandelen. Maar bij een handelsoor­log is dat geen veilig oord, want de grote Amerikaans­e beursgenot­eerde bedrijven zijn meestal ook internatio­naal actief en zullen ook zwaar lijden onder een handelsoor­log.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium