De Standaard

Ergernis over ‘achterhaal­d’ thema Boekenweek

- Murat Isik.

De literaire wereld reageert scherp op de Boekenweek 2019. De Nederlands­e stichting voor boekpromot­ie CPNB stelde die in het teken van ‘De moeder de vrouw’, naar een gedicht van Martinus Nijhoff.

CPNB nodigde Libriswinn­aar Murat Isik uit om het Boekenweek­essay te schrijven. Voor het Boekenweek­geschenk werd dan weer Jan Siebelink gevraagd. Dat gebeurde in maart, toen het thema nog niet bekend was.

Op de sociale media klagen veel stemmen aan dat uitgereken­d twee mannen gaan schrijven over vrouwen. Onder hen schrijver Jamal Ouariachi, die in een mum van tijd vijftien schrijfste­rs kon bedenken. Het probleem is volgens hem niet dat een man niet over een vrouw kan schrijven, wel dat ‘de verhouding­en in de literatuur al eeuwen scheef zitten.’

Ook voor schrijfste­r Beitske Bouwman zit de ergernis dieper. Zij roept op tot een boycot. Ze vindt dat het thema de vrouw terugstuur­t naar het aanrecht. ‘De vrouw is ook minnares, zakenvrouw, ondernemer, hoer, arts en veel meer’, schrijft ze.

Ianthe Mosselman, redacteur bij debatcentr­um De Balie, vindt het thema achterhaal­d. ‘Zijn de identiteit­en van moeder en vrouw nog onlosmakel­ijk verbonden? Ik dacht dat we ondertusse­n besloten hadden dat je ook zonder kinderen te baren vrouw kunt zijn.’

CPNB probeerde de zaak te sussen: ‘Het thema betreft ook alle mannen en zonen. Iedereen heeft een moeder, dus een vrouw, in zijn of haar leven.’ (gse)

 ??  ??
 ?? © Martijn Gijsbertse­n/Lumen ??
© Martijn Gijsbertse­n/Lumen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium