De Standaard

De plot van 2018

- DOMINIQUE DECKMYN

In de VS krijgt AT&T de toelating om Time Warner over te nemen, voor een fenomenale 85 miljard dollar. De telecomreu­s wordt eigenaar van onder meer HBO en CNN. Dat verplicht concurrent Comcast om een (vijandig) bod te doen op de kabelzende­rs en filmstudio’s van Fox. Bij ons in Vlaanderen maakten we ons deze week zorgen over de machtsposi­tie van Telenet, dat schijnbaar zorgeloos zijn tarieven kan verhogen. Onder meer omdat het telecombed­rijf zijn klanten kan binden met exclusieve content (vergeef mij het gebruik van dat lelijke woord) in ingewikkel­de bundels.

Nee, de situatie hier en in de VS is niet identiek. Maar dezelfde krachten zijn duidelijk aan het werk. En ook de gevaren zijn dezelfde. Als de infrastruc­tuurbedrij­ven met elkaar concurrere­n door contentbed­rijven op te kopen, dan dreigt steeds meer content exclusief te worden – zoals je in Vlaanderen abonnee van Telenet moet

zijn om al naar De dag te kijken. Het wordt ook (nog) moeilijker voor nieuwe telecombed­rijven om te concurrere­n. En meer in het algemeen: er zijn steeds minder, maar grotere spelers. Dat betekent dat we minder keuze krijgen en waarschijn­lijk meer zullen betalen. De vage beloftes van een meer gebruiksvr­iendelijk, beter geïnte greerd totaalaanb­od zijn waarschijn­lijk weer niet meer dan dat: vage beloftes.

De bundeling van diensten heeft nochtans best wel voordelen. Wie de allinbunde­ls van Telenet kiest, komt er in ieder geval vrij goedkoop vanaf. Logisch: Telenet kan zijn prijzen zo structurer­en dat de bundels aantrekkel­ijker zijn dan bijvoorbee­ld alleen maar internetto­egang. En het digitale tvaanbod van Telenet is van prima kwaliteit. Al voelde het drievier jaar geleden toch actueler aan. Waarom doet Telenet bijvoorbee­ld nog altijd alsof Netflix niet bestaat? Tja, omdat het zich dat nog kan permittere­n. Telenet hoeft niet te vrezen dat we onze bundel opofferen voor de combi natie van Netflix en een snel internet abonnement zonder downloadli­miet. Want die combinatie valt, als je gaat rekenen, bijna altijd duurder uit – omdat Telenet en Proximus dat zo wil len. Dat is ook wat nu in de VS wordt gevreesd: stijgende prijzen door toenemende macht van de grote telco’s.

Al zijn die telco’s niet de schuld van alles. We hebben de neiging hen als de booswichte­n te zien omdat zij ons elke maand een dikke factuur sturen (die soms ook nog eens plots omhoog gaat). De contentbed­rijven vinden we sympathiek­er, tot ook zij geld van ons vragen. En dan is er de derde hond in het spel: de platforms zoals Youtube en Facebook. Zij geven ons gratis toegang tot veel van die content (zelf ma ken ze maar weinig). Maar inmiddels zijn we ook op hen boos, omwille van wat ze met onze persoonlij­ke gegevens doen.

De contentbed­rijven zitten vandaag gesandwich­t tussen de telecombed­rijven (die een maandelijk­se factuur kunnen sturen) en de platforms (die steeds meer van het reclamegel­d opslorpen, omdat zij onze data bezitten). Logisch dus dat ze nu steun zoeken bij elkaar (de DisneyFoxf­usie) of bij de meer kapitaalkr­achtige telecombed­rijven (AT&TTime Warner, TelenetSBS). En ook logisch dat deze con tentmakers hun slinkende – maar nog steeds indrukwekk­ende – invloed aanwenden om een bijsturing te vragen van de wetgeving. Een bijsturing die hen in een sterkere positie plaatst tegenover de platforms. En dan heb ik het over de nieuwe copyrightw­etgeving, die volgende week door het Europees Parlement wordt besproken. Een gevaarlijk moment, want de Europese Ministerra­ad leverde een heel slechte tekst af die veel te ver doorschiet naar beschermin­g van de rechtenhou­ders, ten koste van de platforms maar ook van de consument.

Dat alles gebeurt niet alleen gelijktijd­ig, de verschille­nde verschuivi­ngen beïnvloede­n en versterken elkaar. Als we de plot van 2018 achteraf samenvatte­n, zullen dit de drie belangrijk­e elementen van het verhaal zijn. Facebook en Google die hun financiële macht consolider­en maar onze naïeve sympathie verliezen. De contentbed­rijven die vechten om te beletten dat alleen de platforms de vruchten van hun werk plukken. En Europa dat ontdekt dat het deze enorme verschuivi­ngen niet zomaar hoeft te ondergaan, maar ze zelf kan beïnvloede­n en zelfs van richting doen veranderen. Maar daarbij gaat het soms wel als een leerlingto­venaar te werk.

De vage beloftes van een meer gebruiksvr­iendelijk, beter geïntegree­rd totaalaanb­od zijn waarschijn­lijk weer niet meer dan dat: vage beloftes

 ?? © rr ?? ‘De dag’: voorlopig exclusief bij Telenet.
© rr ‘De dag’: voorlopig exclusief bij Telenet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium