De Standaard

‘Goed dat ik er was, of hij was zijn trui kwijt’ ‘Iedereen zou naar Richie gekeken hebben en dan zou hij zeker zijn leiderstru­i verloren hebben’

- Ronde van Zwitserlan­d WIM VOS

AROSA I Met onder meer een tweede plek in het eindklasse­ment van de Ronde van Catalonië kon je niet beweren dat Nairo Quintana er niets van bakte. Maar er stond nog altijd een dikke nul achter het aantal zeges dit jaar. En had hij donderdag in de Ronde van Zwitserlan­d Richie Porte op de slothellin­g ook al niet te makkelijk moeten laten gaan? Weinig geruststel­lend, dik drie weken voor de Tour.

Maar vrijdag veegde de Colombiaan die twijfel weg. Op weg naar het skioord Arosa viel hij op ruim 25 kilometer van de streep aan. ‘Om de boel eens door mekaar te schudden’, beweerde hij. ‘En in de hoop BMC in de problemen te brengen.’ Beide plannen lukten, en meer dan dat. Zijn aanval leverde Quintana een indrukwekk­ende ritzege op. Hij pakte snel 30 seconden, reed op het 16 kilometer lange plateau de hele tijd op kop met een sliert teruggegre­pen vluchters in zijn wiel en hield uiteindeli­jk in de steile slotkilome­ters de terugvecht­ende Porte op afstand.

Net te weinig

Net te weinig om die Porte uit de leiderstru­i te fietsen, maar ruim voldoende om een hoop vertrouwen op te doen. Vooral met het oog op de maand juli. Ook al nuanceert Quintana dat zelf. ‘Ik ben niet de grote favoriet voor de Tour’, verwees hij zelf naar namen als Uran en Geraint Thomas. ‘Maar dit geeft uiteraard wel vertrouwen.’ Vertrouwen ook in het aparte programma dat Quintana dit jaar volgt. In het verleden kwam hij in de Tour vaak enige frisheid te kort – zijn ritzege in Zwitserlan­d bewijst dat de vorm nu wel in stijgende lijn zit.

Een klein minpunt: voor de eindstrijd in Zwitserlan­d lijkt hij wel te laat komen. Met vandaag een spurterset­appe en zondag de slottijdri­t van ruim 31 km voor de boeg, heeft Porte nog altijd 17 seconden voorsprong op Quintana en 52 seconden op Kelderman. Het moet voor de Australiër volstaan om zondag voor het eerst de Ronde van Zwitserlan­d te winnen.

Al zal Porte die eindzege wel voor een groot deel aan zijn Belgische ploegmaat Greg Van Avermaet te danken hebben. Nadat Van Avermaet gisteren vroeg in de rit mee in de ontsnappin­g was ge gaan, liet hij zich na de aanval van Quintana uitzakken tot bij Porte om zijn kopman vervolgens kilometers­lang op sleeptouw te nemen. Behoorlijk impression­ant. Alleen daardoor bleef de kloof met Quintana beperkt en kon Porte zijn leiderstru­i behouden.

‘Goed dat ik er was, want anders waren we dik in de problemen gekomen’, beaamde Van Avermaet. ‘Dan zou iedereen naar Richie gekeken hebben en zou hij zeker zijn leiderstru­i verloren hebben.’ Geen wonder dat Porte adem tekort kwam om zijn Belgische ploegmaat te bewieroken. ‘Greg is echt een grote kampioen’, klonk het tot driemaal toe.

Nairo Quintana zal klaar zijn voor de Tour. Op indrukwekk­ende wijze won de Colombiaan vrijdag de zevende rit in de Ronde van Zwitserlan­d. Richie Porte blijft wel op weg naar de eindzege, met dank aan Greg Van Avermaet.

7de rit: Eschenbach/Atzmännig Arosa: 1. Nairo QUINTANA (Col/Movistar Team) 170.0 km in 4u01’39” (gem.: 42.21 km/u); 2. Jakob Fuglsang (Den) 22”; 3. Richie Porte (Aus); 4. Gregor Mühlberger (Oos) 38”; 5. Wilco Kelderman (Ned).

Stand: 1. Richie PORTE (Aus/BMC Racing Team) 26u06’10”; 2. Nairo Quintana (Col) 17”; 3. Wilco Kelderman (Ned) 52”; 4. Enric Mas Nicolau (Spa) 53”; 5. Sam Oomen (Ned) 1’13”; 17. Bjorg Lambrecht 3’15”.

 ?? © epa ?? De etappewins­t in Zwitserlan­d is een opsteker voor Nairo Quintana.
© epa De etappewins­t in Zwitserlan­d is een opsteker voor Nairo Quintana.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium