De Standaard

Het lange wachten

-

Het allerleuks­te aan het feit dat het WK begonnen is, is dat we niet meer moeten wachten tot het WK begint.

In de wachtzaal van de dokter gaan mensen nagelbijte­n, kuchen, roddelblaa­djes lezen, gesprekken van andere wachtenden afluistere­n, discreet neuspeuter­en en ostentatie­f zuchten. Hypochonde­rs regelen er hun begrafenis. Net zo doelloos, onge duldig en angstig gedraagt het voetbalcir­cus zich in de aanloop naar een wereldkamp­ioenschap. Gelukkig rolt nu de bal in Rusland. In een dolle vaart worden er 64 wedstrijde­n doorheen gejaagd, en zijn oefeninter­lands, persconfer­enties en trainingen door een gigantisch­e hijskraan uit ons geheugen getild en met een doodsmak op de schroothoo­p gegooid – snel, een prikstok, om toch nog die ene onnavolgba­re controle en dribbel van Eden Hazard tegen Costa Rica van de vergetelhe­id te redden! Eindelijk is het land van Poetin het centrum van de wereld, en niet langer Tubeke – de nabijgeleg­en Forges de Clabecq zijn overigens uitstekend geschikt om die voorbije weken plat te walsen.

Terwijl u dit leest, zit ik in een vliegtuig dat me van Sotsji naar Rostov brengt, naar Neymar, die de Zwit serse verdedigin­g in ’s lands belangrijk­ste exportprod­uct zal omtoveren: kaas met gaten. Met verplichte overstap in Moskou, want rechtstree­kse vluchten tussen twee steden, daar doen ze in Rusland nauwelijks aan, altijd moet het centrale gezag even worden bezocht. Typisch voor dictatu ren, wist een oudere en wijzere collega me te vertellen.

Bakmanscha­p. Dat woord stond op een sticker van de winkeldeur toen ik vorige week om brood ging. Sommigen zullen dit wel een flauwe woordspeli­ng vinden, maar ik puurde er ge noegen uit. Omdat ik nog precies weet waar ik was toen mijn moeder me de reclameslo­gan ‘Melk, de zuivel ste verwenner’ uitlegde. Maar vooral omdat de volgende vijf weken niet meteen de meest talige uit mijn leven zullen zijn. Die cyrillisch­e letters leiden tot vervreemdi­ng, even een op de metro achtergela­ten krant lezen is er niet bij.

Boeken zijn belangrijk om voeling met het Nederlands te houden. Dat was ook al zo tijdens de vorige toernooien. Met zicht op de Tafelberg las ik in Kaapstad David Mitchells De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. In Brazilië had ik drie romans mee, maar het enige boek dat onlosmakel­ijk met dat WK verbonden zal blijven, is En wat deed mijn eigen volk?, een beklemmend relaas van de gruwel van Breendonk. Velen razen die plek op de A12 met 120 kilometer per uur voorbij, maar tijdens de Tweede Wereldoorl­og was het een oord van verschrikk­ing. Ik las Jos Vander Velpens kroniek in São Paulo, in Itu. Daar zou later Tomorrowla­nd nog neerstrijk­en, maar vier jaar geleden – lezend op een bankje, terwijl Braziliane­n in alle vormen en kleuren voorbij jogden – dacht ik er alleen maar aan Yesterdayl­and. En stelde me die ene vraag: waarom gingen we nooit met de klas naar Breendonk? Waarom waren die twintig kilometer die mijn deftige Dendermond­se colle ge van de gruwel van Breendonk scheiden onoverbrug­baar voor een school die zich op de borst klopte dat je er mens werd – humaniora, niet?

Wreed van een heel andere orde is ook een wereldkamp­ioenschap voetbal, en dan zeker die vierjaarli­jkse ca dans. Onbewust torsen spelers in deze Russische maand hun jaarringen al mee. Voor wie goed kijkt, schemert in een soort dubbeldruk hun Qatar 2022versie al door: Eden Hazard met Obenen die stilaan die van Franky Vercautere­n benaderen, Thibaut Courtois met een paar grijze haren, de blos van Kevin De Bruyne die aan vapeurs doet denken, want ja, van al die jongens zal de leeftijd dan met een 3 beginnen, de dertiger jaren, de voorbode van het voetballer­spensioen. Niet iedereen is Dino Zoff, Francesco Totti of Timmy Simons, mannen die de 4 haalden. Waardig ouder worden is weinigen gegeven in topsport, ooit komt de dag dat het soepele lichaam een herinnerin­g is.

En zo zitten we weer bij de literatuur. Bij Peter Buwalda, een naam die niet zou misstaan op een voetbalshi­rt met nummer 9, een lust om uit te spreken voor commentato­ren uit alle windstreke­n – ‘Gooooooooo­ooool de Buwalda, gol gol gol goooooool! Un golazo!’ De wereldgoal van Buwalda is Bonita Avenue, een roman waarmee hij acht jaar geleden op verbluffen­de wijze de stap van redacteur naar auteur zette – in een heerlijk vileine column gaf hij aan dat hij het beu was de kromme stukjes van Mart Smeets recht te schrijven, en daarom maar zelf de pen ter hand nam.

Talloze keren is Buwalda sindsdien gevraagd naar zijn tweede roman. Altijd hield de schrijver de boot af. Begin januari ontstond er plots reuring: collegaaut­eur Tommy Wieringa verklapte hoe hij bij Buwalda een lijvig manuscript op tafel had zien liggen. Literair Nederland wreef zich in de handen, en inmiddels weten we dat het boek inderdaad bij de uitgever ligt.

Of wacht, dat is niet helemaal waar. Buwalda heeft zichzelf met een geniale zet rust verschaft. Op 27 september 2018 verschijnt Otmars zonen. Op 27 september 2020 is het de beurt aan De jaknikker. En op 27 september 2022 sluit Hysteria siberiana de rij. De snoodaard heeft zijn boek in drieën gesplitst. Hij heeft zich al voorbij het WK in Qatar geschreven, zich al verzekerd van een topprestat­ie in de toekomst.

Rot voor de lezer, want deel één lees je in een week aan gort, en dan begint het lange wachten op deel twee. Maar het is vooral een jaloersmak­ende luxe die voetballer­s niet hebben. Mario Götze schonk Duitsland vier jaar geleden de wereldtite­l, Éders goal maakte pas twee jaar geleden Portugal Europees kampioen. Allebei held. Maar allebei niet geselectee­rd voor Rusland.

Geen Duivel mag zijn boontjes te week leggen op 2022. Het is nu of nooit.

Filip Joos is voetbalcom­mentator voor de VRT en Play Sports. Zijn column verschijnt wekelijks op zaterdag.

Onbewust torsen de Rode Duivels in deze Russische maand hun jaarringen al mee

 ?? © Maxim Shemetov/photo news ?? De openingsce­remonie in Moskou. Gelukkig rolt nu de bal in Rusland.
© Maxim Shemetov/photo news De openingsce­remonie in Moskou. Gelukkig rolt nu de bal in Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium